El consum d'unes tres tasses de cafè al dia redueix la mortalitat

Els cafeters poden tenir fetges més sans i un millor control de la glucosa, segons l'estudi més gran realitzat sobre els seus efectes

El consum d’unes tres tasses de cafè al dia pot tenir efectes beneficiosos per a la salut. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

El consum d'unes tres tasses de cafè al dia pot tenir efectes beneficiosos per a la salut ja que s'associa amb un risc de mort més baix, segons dos estudis que ha publicat la revista 'Annals of Internal Medicine'.

Els investigadors de la britànica Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC) i de l'Imperial College de Londres han observat que aquest consum està "associat a un risc de mort més baix per qualsevol causa, en especial per malalties circulatòries i del tracte digestiu", segons un comunicat.

Es calcula que a tot el món es consumeixen diàriament uns 2.250 milions de tasses de cafè, que conté substàncies que poden interactuar amb el cos com cafeïna, diterpens i antioxidants, en quantitats que poden variar segons la manera de preparar-lo.

L'autor principal de l'estudi, Marc Gunter, del IARC, ha indicat que a causa de les limitacions de la investigació no estan "en condicions de recomanar a la gent que begui més o menys cafè", encara que els resultats "suggereixen que un consum moderat -unes tres tasses diàries- no és perjudicial per a la salut i que incorporar el cafè a la dieta podria tenir efectes beneficiosos".

Les dades corresponen a l'estudi més gran realitzat sobre els efectes del cafè en la població europea, on tant el seu consum com la seva preparació varien -des de l'exprés italià al cafè amb llet al Regne Unit-.

Els experts van analitzar dades en 10 països de 521.330 persones de més de 35 anys procedents de l'estudi prospectiu europeu sobre dieta, càncer i salut (EPIC).

Després de 16 anys de seguiment, gairebé 42.000 persones havien mort degut a tot tipus de malalties, entre elles càncer, problemes circulatoris i fallides cardíaques.

Els científics van estudiar les dades, fent els ajustos adequats amb factors com la dieta o el tabaquisme, i van arribar a la conclusió que el grup que consumia més cafè tenia menys risc de mort, davant els que no en prenien.

No obstant, la qüestió de sense o amb cafeïna no és fàcil de diferenciar, ja que no van poder excloure que els bevedors de descafeïnat sí que haguessin consumit cafè amb cafeïna en diferents períodes de la seva vida.

En una mostra de 14.000 persones es van analitzar els biomarcadors metabòlics, que van assenyalar que els cafeters "poden tenir, en general, fetges més sans i un millor control de la glucosa".

"EFECTES BENEFICIOSOS"

Gunter va assenyalar que totes aquestes dades són consistents amb les d'altres estudis dels Estats Units i el Japó, cosa que els dona "més confiança que el cafè pot tenir efectes beneficis per a la salut".

No obstant, són necessàries noves investigacions per descobrir quins són els components del cafè que poden proporcionar aquests efectes protectors o potencialment beneficiosos, afegeix la nota.

El segon estudi, de la Universitat del Sud de Califòrnia, va concloure que prendre cafè "s'associa amb un millor risc de mort degut a malalties cardíaques, càncer, accidents cerebrovasculars, diabetis i malalties respiratòries o de fetge tant en afroamericans com en japonesos americans, llatins i blancs".

Les persones que consumien una tassa de cafè al dia eren un 12% menys propensos a morir en comparació amb aquells que no en consumien. Associació que és fins i tot més forta per als que prenen dues o tres tasses de cafè.

Notícies relacionades

La directora de l'estudi, Veronia Setiawan, ha indicat, en un comunicat, que aquesta mortalitat més baixa es presenta "independentment que la gent begui cafè normal o descafeïnat, fet que suggereix que aquesta associació no està lligada a la cafeïna".

"No podem dir que prendre cafè prolongui la vida, però veiem que hi ha una relació", ha afegit.