FESTES A PAMPLONA

Dues denúncies per abusos sexuals i un detingut durant el primer dia de Sant Fermí

L'arrestat és un català de 34 anys i va ser localitzat per dos policies forals fora de servei

Les institucions navarreses animen les persones agredides a denunciar els fets

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

La petició de les institucions perquè totes les víctimes d’agressions sexuals als Sanfermines s’animin a denunciar els fets ha tingut ressò. El primer dia, dues dones van denunciar tocaments, i en un cas, dins d’un bar, es va aconseguir detenir al cap de poca estona una persona, un català de 34 anys localitzat per dos policies forals fora de servei. L’home va ser condemnat ahir mateix en un judici ràpid a una multa de 2.880 euros i a indemnitzar la denunciant amb 500 euros.

Tot just després de presentar-se les denúncies, es va activar el protocol i es va posar a disposició de les dones els recursos municipals d’orientació i atenció judicial i psicològica i d’acompanyament. Un dels principals objectius d’aquests Sanfermines és acabar amb la sensació d’impunitat i de «ciutat sense llei» que ha proliferat els últims anys.

Notícies relacionades

La Junta Local de Protecció Civil de Pamplona, l’única font oficial d’informació sobre els casos d’agressions sexistes, va donar a conèixer els fets ahir. Aquest òrgan interinstitucional és l’encarregat d’iniciar el procediment per atendre les dones agredides i evitar que siguin revictimitzades per la societat o els mitjans de comunicació. Per això, les dades de les víctimes no transcendeixen.

MÉS ARRESTATS / Després dels episodis del primer dia, l’ajuntament va tornar a animar les persones agredides i la ciutadania a denunciar aquestes conductes tant judicialment com socialment. La Policia Foral també va detenir set persones per altres delictes, entre els quals hi havia dos carteristes, tres joves que van saltar a l’arena amb lemes reivindicatius, un pamplonès que alterava l’ordre a l’estació de busos i un francès de 29 anys per lesionar una altra persona en una baralla.