vigilància policial

Els Mossos accentuen la seguretat de les sortides dels concerts

Els serveis d'informació han pres nota dels fets de Manchester per reforçar els controls

Davant l'actuació de Melendi d'aquest divendres, la policia demana calma i que es disfruti de l'espectacle

1
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

El Palau Sant Jordi acollirà aquesta nit gairebé 17.000 persones que volen escoltar en directe el cantant Melendi. És el primer gran concert que se celebra a Barcelona després de l’atemptat de Manchester, que ha recargolat una mica més la macabra estratègia de l’Estat Islàmic per maltractar els països europeus.

Dilluns passat a la nit, al finalitzar l’actuació d’Ariana Grande, un terrorista es va acostar a la sortida del pavelló i va detonar un explosiu que va acabar amb la vida de 22 persones, moltes d’elles menors d’edat.

Fonts dels Mossos d’Esquadra admeten que serà impossible evitar que aquest atac estigui present al cap de bona part dels espectadors del concert de Melendi. Però llancen un missatge de «tranquil·litat», perquè «s’han pres totes les mesures adequades» per protegir-los i, a més a més, malgrat que l’escala de risc segueix estant en el nivell de 4 sobre 5, com els dos últims anys, els especialistes de l’Àrea Central d’Informació no han detectat «cap amenaça concreta».

El conseller d’Interior, Jordi Jané, va anunciar dimecres que hi haurà un augment del nombre d’efectius dedicats a tasques preventives de seguretat, inclosos els escorcolls dels assistents, així com una ampliació dels perímetres de seguretat previstos en esdeveniments com aquest concert. És a dir, es prestarà més atenció que mai al moment en què entrin i surtin les persones del Sant Jordi, després de prendre nota del que va passar a Manchester. El Govern català acaba d’aprovar un nou pla de contingència d’11 milions d’euros destinats a la lluita antiterrorista que els Mossos porten a terme.

DISPOSITIU PARTICULAR

Notícies relacionades

El Gabinet de Coordinació Anterrorista analitza setmanalment tots els riscos. A partir d’aquest estudi, es confecciona un dispositiu a mida per a cada gran esdeveniment. El contacte entre els Mossos i la seguretat privada de l’esdeveniment –encarregada dels controls d’accés i de l’interior del recinte– és «constant» i en aquestes reunions, entre altres coses, es decideix si els detectors de metalls són necessaris.

A les xarxes socials va circular ahir amb relativa intensitat el rumor que ningú podria introduir una motxilla al concert de Melendi. Els Mossos han desmentit aquest supòsit. Si algun espectador porta una bossa de mà, passarà el preceptiu registre de seguretat i, després, podrà entrar sense cap problema. «Que disfrutin del concert», animen fonts de la policia catalana.