contenciós en el maresme
Mataró decreta el tancament d'una granja escola anglesa sense llicència
El centre està en una zona agrícola i els promotors asseguren que la normativa vigent els permet realitzar activitats educatives
L'escola rural anglesa Casa Nostra, ubicada a la finca Can Gual de la zona agrícola de les Cinc Sénies de Mataró, haurà de tancar les seves instal·lacions en els pròxims dies si res no canvia. La clausura del centre deixarà al carrer 23 alumnes que assisteixen regularment a les classes des del setembre passat, quan el col·legi va obrir les seves portes, i impedirà que 40 famílies que havien inscrit els seus fills per al curs vinent puguin començar-lo.
Així ho ha decretat l'Ajuntament de la capital del Maresme després de l'obertura de dos expedients de disciplina urbanística al centre perquè no compta amb llicència d'activitat com a escola i perquè ha portat a terme diverses obres de manera il·legal.
SENSE LLICÈNCIA MUNICIPAL
“Allà hi ha una activitat que actualment no té llicència ni d'escola ni de granja escola, i és responsabilitat i obligació nostra que totes les activitats tinguin la llicència corresponent. També per garantir la seguretat dels pares que porten els seus fills al centre”, ha afirmat Núria Calpe, regidora d'Urbanisme de Mataró.
Un dels elements que ha generat més preocupació a l'Ajuntament a l'hora de prendre la dràstica decisió és que, dels 23 alumnes escolaritzats, n'hi ha diversos en edat d'escolarització obligatòria, ja que els nens tenen entre 3 i 12 anys.
La Conselleria d'Ensenyament assegura que no en té constància, tot i que fa cinc mesos dues inspectores del departament es van presentar a l'espai arran d'un avís del regidor d'Educació de l'Ajuntament de Mataró, Miquel Àngel Vadell, sense que es produís cap denúncia posteriorment.
A L'EMPARA DEL BRITISH COUNCIL
El centre té el suport del British Council, com és preceptiu per poder obrir una escola anglesa fora del Regne Unit, però, com admet la mateixa promotora, Maria Bellmunt, no disposa de la llicència reglamentària municipal.
No obstant això, Bellmunt assegura que ha fet tot el que se li ha demanat des del consistori per legalitzar l'activitat i recorda que el catàleg del Pla especial de masies –aprovat per la Generalitat- permet usos educatius en aquesta finca. Un extrem que reconeixen fonts municipals, tot i que també recorden que els interessats no han complert amb tot el que s'exigeix i, en canvi, han portat a terme activitats il·legals com les esmentades obres.
Bellmunt, en canvi, es veu víctima de l'afany de l'ajuntament per impedir que el seu innovador projecte tiri endavant: “No entenem quin interès ocult hi ha perquè no ens deixin portar a terme el nostre projecte, que és diferent de tot el que hi ha a Mataró. Ens n'haurem d'anar a un altre lloc. A més, hauré d'acomiadar les 13 persones contractades per al casal d’estiu i les famílies que venien i les que volien venir es quedaran al carrer".
“Nosaltres no volem tancar res -replica la regidora d'Urbanisme, Núria Calpe. Volem que tramitin la llicència que necessiten per legalitzar la seva situació i fer l'activitat que puguin fer”.
POSSIBLE SOLUCIÓ A LA VISTA
Precisament, aquest divendres la regidora d'Urbanisme ha concretat una possible sortida per a la legalització definitiva del centre com a escola reglamentada: que es porti a terme un canvi d'usos de l'edifici principal de la finca, passant d'usos residencials a educatius. Aquesta petició, de fet, es va realitzar precisament dos dies abans per part dels promotors del centre.
“Dins de la masia, de 275 metres quadrats, sí que poden exercir aquesta activitat educativa formal. Però dins de la casa i res més. Fora no s'hi podrà fer cap de les activitats que s'estan realitzant ara mateix i s'haurà d'enderrocar tot el que s'ha construït de manera il·legal. Ni es pot ampliar la masia, ni modificar l'entorn ni fer-se noves construccions”, ha recordat.
De totes maneres, Calpe avisa que el procés de legalització –que ha de comptar amb el vistiplau del Departament d'Urbanisme de la Generalitat- pot ser llarg i que difícilment el centre estarà legalitzat el 12 de setembre, quan comença el curs.
Per la seva banda, Ensenyament explica que legalitzarà l'espai quan el consistori doni el permís d'ocupació de l'espai als promotors de l'escola. I confirma que el centre ha fet la petició corresponent. En aquest sentit, explica que només faltaria poder acreditar l'ocupació de l'espai -el permís municipal-, ja que els altres dos requisits, que són l'autorització del país corresponent (Regne Unit, a través del British Council) i complir amb el currículum espanyol, ja s'han satisfet.
ELS PARES, MOLESTOS AMB L'AJUNTAMENT
Desiré Cabrera, resident a Teià i mare d'una nena de cinc anys que va al centre, manifestava aquest divendres el seu enuig davant la situació i especialment contra les autoritats de Mataró: “Al final, les víctimes de tot plegat són els nens. Algú ha pensat en ells? Fa dos anys que aquesta escola funciona i des del setembre com a granja escola; si realment l'activitat és il·legal com diuen ara, com és que no l'han tancada?”.
Notícies relacionadesLa regidoria d'Educació s'ha posat en contacte amb l'ampa del centre per oferir-los una sortida de cara a l'educació dels seus fills si, com sembla bastant probable, al setembre el curs no pot començar amb normalitat.
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial