ERC demana al ministre d'Energia que doni explicacions al Senat pel 'cas Castor'

Els republicans exigeixen que el desmantellament de la plataforma sigui "immediat"

 

  / JOAN REVILLAS

1
Es llegeix en minuts

Esquerra Republicana ha sol·licitat la compareixença al Senat del ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, després de conèixer l'informe de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) sobre l'emmagatzanet de gas al Castor en què es diu que tornar-hi a emmagatzemar gas podria provocar un terratrèmol de gran intensitat.

L'informe conclou, segons ha explicat el ministre, que la injecció de gas va ser la que va produir “amb tota probabilitat” els terratrèmols que es van registrar entre els anys 2012 i 2013. Nadal ha informat que, ara per ara, el magatzem de gas continuarà en estat d'hibernació, però ha admès que s'haurà de desmantellar quan sigui “segur”.

CALENDARI D'ACTUACIÓ

Notícies relacionades

Per aquest motiu, des del grup parlamentari d'Esquerra Republicana a la Cambra alta, el senador Miquel Aubà ha demanat la compareixença del ministre en seu parlamentària. A més, el republicà insisteix que el desmantellament del Castor ha de ser "immediat”, i s'ha de garantint que “els costos no recaiguin en els consumidors”. “Deixin de marejar la perdiu; es necessita un calendari d'actuació per posar fi a aquest invent nefast tant des del punt de vista mediambiental com econòmic, sobretot per a les butxaques dels consumidors, que pagaran durant 30 anys la indemnització de 1.350 milions a Florentino Pérez”, ha remarcat el senador.

Una indemnització que, segons càlculs de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), suposarà un cost total per als consumidors de 4.731 milions d'euros, si es tenen en compte els interessos durant aquests 30 anys. Una xifra que podria augmentar considerablement si hi afegim els costos del seu manteniment actual en estat d'hibernació, uns 17 milions d'euros anuals, i del seu futur desmantellament. Per aquest motiu, Aubà considera “imprescindible” que el ministre informi sobre les actuacions que el ministeri pensa portar a terme a la plataforma.