LA LLUITA CONTRA EL TERRORISME

Els nous controls als aeroports de la UE agafen per sorpresa els viatgers

Els passatgers europeus que viatgin dins de l'espai Schengen han de mostrar el DNI o el passaport als agents de fronteres

aeropuerto-del-prat-1481537378780

aeropuerto-del-prat-1481537378780

1
Es llegeix en minuts

A molts viatgers europeus els han agafat per sorpresa els nous controls fronterers a l'espai Schengen, que van entrar en vigor oficialment el 7 d'abril, i que aquests dies de Setmana Santa, de més afluència de viatges, estan ocasionant llargues cues als aeroports de la Unió Europea.

La reforma del Codi de Fronteres de Schengen forma part de les mesures preses per la UE en la seva lluita contra el terrorisme gihadista, que els últims temps ha castigat durament el continent. Les principals novetats afecten els controls sobre els ciutadans de la Unió Europea (UE) i els controls de sortida per a tots els viatgers. En concret, en el cas dels ciutadans de la UE, es comproven sistemàticament els seus documents de viatge quan entrin o surtin del territori Schengen mitjançant la consulta de les bases de dades pertinents.

Això està suposant que el pas dels viatgers pels controls de seguretat s'està alentint i, en conseqüència, s'estan produint llargues cues. Els agents comproven i autentifiquen totes les identificacions dels passatgers. 

Notícies relacionades

Les autoritats espanyoles ja eren conscients de les molèsties que aquest canvi podria ocasionar i, en previsió, el Ministeri de l'Interior va anunciar, el 7 d'abril, que havia pres "les mesures oportunes per reduir les molèsties de la intensificació d'aquests nous controls a través de la instal·lació de nous sistemes tecnològics i el reforç de personal als punts de més intensitat de pas". Mesures que, veient els fets, han resultat insuficients.

Per agilitzar el procés, Interior recomana als ciutadans de la Unió Europea que necessitin entrar o sortir dels països de l'espai Schengen a través de punts fronterers espanyols, que viatgin sempre proveïts de passaport biomètric o, en el cas dels espanyols, del DNI electrònic. Això els permetrà utilitzar dels passos automatitzats ABC instal·lats en diversos controls fronterers aeris, marítims i terrestres, com per exemple als aeroports de Madrid, Barcelona, Girona, Palma de Mallorca, Alacant i Màlaga, així com al port d'Algesires o a La Línea de la Concepción.