El temps per Setmana Santa: temperatures agradables i algun xàfec

L'agència de meteorologia anuncia que els dies de Pasqua "pinten bé"

Els termòmetres estaran entre 1 i 3 graus centígrads per sobre dels valors normals

25698014 59

25698014 59 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts

Tot i que "encara és aviat" per anticipar el temps que farà per Setmana Santa, el quadro d'anomalies reflecteix que les temperatures estaran per sobre dels valors normals a la meitat est de la península Ibèrica i les precipitacions en el conjunt del país seran les habituals, ha avançat aquest cap de setmana Rubén del Campo, portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha insistit a recordar que la primavera sol presentar "gran variabilitat meteorològica".

"És probable que, després del descens tèrmic d'aquest primer cap de setmana, en general, les temperatures segueixin pujant de forma que s'arribi a valors una mica més alts que els normals en aquestes dates", ha comentat Del Campo, que creu que "la Setmana Santa, de moment, pinta bé".

Així, ha pronosticat que les temperatures estaran entre 1 i 3 graus centígrads per sobre dels valors normals a la Península i se situaran a l'entorn d'un grau per sota de les temperatures mitjana a les Canàries. Pel que fa a les precipitacions, s'esperen els valors normals en aquesta època, ja que els models no observen desviació amb les pluges normals en aquesta època.

Per a la setmana del 13 al 19 d'abril, a Sevilla s'esperen, d'acord amb els models meteorològics, cap als 12 litres per metre quadrat al llarg de la setmana; uns 20 litres per metre quadrat a Madrid; entre 10 i 15 litres per metre quadrat a Barcelona; 15 litres per metre quadrat a Valladolid, Lleó i uns 10 litres per metre quadrat a Saragossa.

"Hi pot haver alguna precipitació, però no sembla que vinguin grans temporals de pluja i no hi haurà ni grans calors ni fred, sinó valors temperats i temperatures agradables", ha dit.

PRIMER CAP DE SETMANA INESTABLE

Aquest primer cap de setmana d'abril es caracteritzarà, ha afegit Del Campo, per un augment de la inestabilitat a bona part de la Península i un descens de les temperatures, que es recuperaran a partir de dilluns i que seran pròpies de l'estació primaveral. Els valors tèrmics dels últims dies ja són "una mica més alts del que correspon a l'època de l'any", ha subratllat el meteoròleg.

"El pas del front fred que aquest divendres s'ha colat pel nord-oest i dissabte ja és sobre el Mediterrani redreçarà la situació i deixarà valors tèrmics normals a totes les regions d'Espanya", ha assenyalat. Així, diumenge canviarà la situació atmosfèrica i es registraran pluges fortes i persistents al nord, sobretot a l'àrea del Cantàbric i nord de Navarra, on les precipitacions podrien ser en forma de tempesta.

DILLUNS, LES TEMPERATURES ES RECUPEREN

Aquesta situació de cels ennuvolats i de pluges portarà un descens tèrmic, que serà notable -al voltant de 6 graus- al Cantàbric oriental i moderat a la meitat est, on el termòmetre caurà entre 2 i 4 graus en punts de Catalunya, el País Valencià i Aragó.

Del Campo ha insistit que les temperatures comencen dilluns un ascens que pot ser significatiu en algunes zones, de fins a sis graus al nord-oest de Castella i Lleó, Galícia i Astúries, "un fet habitual a la primavera, encara que no es pot parlar ni de temperatures rècord ni extremadament altes", ha matisat.

Notícies relacionades

I l'ascens de les màximes anirà acompanyat d'un descens de les mínimes i un augment de la probabilitat de gelades en zones elevades, encara que seran febles en general.

Segons Del Campo, "el retorn a l'estabilitat atmosfèrica donarà pas a una setmana fonamentalment de temps tranquil, poc ennuvolat, sense pluges i amb temperatures per sobre dels valors normals, i només s'haurà de destacar una mica de llevant fort a l'Estret".