SEGON ANIVERSARI DE LA TRAGÈDIA AÈRIA

El pare d'Andreas Lubitz: "El nostre fill no patia depressió en el moment de l'accident"

Els familiars del copilot culpat pel sinistre aeri de Germanwings que va deixar 149 víctimes critiquen i tenen dubtes sobre la versió oficial

 

  / EFE / FELIPE TRUEBA

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi havia moltíssima expectació mediàtica. Dos anys després que el vol número 9525 entre Barcelona i Düsseldorf s'estavellés als Alps francesos i causés la mort de 149 persones, el pare d'Andreas Lubitz, copilot de l'avió i assenyalat com l'"únic responsable" de la tragèdia, ha comparegut aquest divendres davant els mitjans per criticar la versió oficial dels fets. "El nostre fill no patia depressió en el moment de l'accident", ha remarcat Günter Lubitz.

Acompanyat dels seus advocats i de Tim van Beveren, periodista expert en aviació que els assessora, Lubitz pare ha contradit l'informe final que la Fiscalia de Düsseldorf va presentar al gener en què s'apuntava a l'"episodi psicòtic depressiu" patit pel seu fill com a causa. "Andreas Lubitz mai va estar hospitalitzat en un centre de tractament psiquiàtric", ha assegurat Van Beveren, que ja havia treballat en la investigació d'altres sinistres aeris. Segons la seva versió, l'únic tractament hospitalari que el copilot havia rebut a la vida va ser quan li van extirpar les amígdales de petit. Així descarta el que apunten els fiscals. Frank Palmer, advocat de la família, també ha assegurat que el primer informe que van rebre descartava que Lubitz patís una depressió permanent.

L'expert en aviació ha posat en dubte la credibilitat d'un informe alemany que considera precipitat i ple d'inconsistències. Així, considera que la tragèdia de Germanwings és un cas excepcional perquè "les autoritats es van centrar en el suïcidi i van deixar de banda aspectes tècnics rellevants". En aquest sentit, ha assegurat que Lubitz no va buscar reiteradament a Google els termes "suïcidi" i "porta de la cabina" com apunta la investigació.

DUBTES DE LA VERSIÓ OFICIAL

D'altra banda, Van Beveren també dubta de l'apartat que apunta que Lubitz va alterar el curs i l'altitud de la nau per portar a terme el seu objectiu suïcida en només dos segons, cosa que ha considerat impossible. L'expert també ha reiterat que la investigació oficial no demostra que Lubitz tanqués la porta de la cabina amb clau i que el pilot podria haver accedit a aquesta part de la nau gràcies a un codi d'emergència que hauria de tenir l'avió. Tot i així, ha afegit que aquesta porta podria haver presentat problemes que només podrien reparar els tècnics. En aquest sentit, s'afegeix que la regulació de Germanwings estableix que sempre dues persones han d'estar al capdavant de l'aeronau.

Les seves crítiques també han apuntat a la fiscalia francesa de Marsella, que es va recolzar en gravacions "ambigües" en les quals és difícil reconèixer la veu. Així, creu que aquests àudios només mostren que Lubitz va respirar abans de l'impacte però no que en fos conscient. El periodista ha criticat que això no va ser comunicat als mitjans de comunicació. Van Beveren també ha assenyalat a les causes meteorològiques i ha assegurat que les investigacions oficials no inclouen dades de la força centrífuga a què es va exposar l'avió quan va tenir turbulències.

A més del que ha intentat desmentir, Van Beveren ha denunciat que l'informe final de la fiscalia no s'ha elaborat seguint de manera apropiada les normes de Rin del Nord-Westfàlia, estat alemany on s'ubica Düsseldorf. Així, dubta obertament de la credibilitat dels fiscals que al gener van donar per acabada la investigació i van culpar el copilot com l'"únic responsable" i van eximir de responsabilitats la companyia Lufthansa, els metges o a l'autoritat de l'aviació alemanya.

SENSE VERSIÓ ALTERNATIVA

Notícies relacionades

Van Beveren ha qüestionat la versió presentada per Düsseldorf, però no ha aportat proves que expliquin una altra versió dels fets. Així, amb la seva aportació, no diu que Lubitz fos innocent sinó que remarca que no hi ha proves suficients que indiquin el contrari. Des de l'inici de la compareixença, Günter Lubitz ha volgut deixar clar que no pretén provocar els familiars de les víctimes, que van qualificar la seva compareixença d'"irresponsable" i gest "de mal gust", sinó qüestionar la versió oficial i demostrar que han patit "una tristesa diferent de la dels altres", la de saber, poc després de la tragèdia, que s'apuntava al seu fill com a culpable.

Alemanya ja dona per tancat el cas, però els fiscals francesos segueixen indagant en un cas en què els familiars de les víctimes esperen que s'aclareixin les "causes reals" de la tragèdia i es depurin més responsabilitats. Per la seva banda, la família de Lubitz també prosseguirà amb la seva investigació paral·lela.