La caiguda del Padrino de la nit palmesana

Bartolomé Cursach, magnat de l'oci mallorquí, entra a la presó acusat de 16 delictes, entre ells dos assassinats

"Tolo és la Paca de la nit', diu un testimoni, en referència a la narcotraficant que va entrar als jutjats al crit de "¡'semos innocentes'!'"

icoy37524939 bartolome tolo cursach170304190652

icoy37524939 bartolome tolo cursach170304190652 / CATI CLADERA

4
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS / PALMA

La comparació és tremendament ofensiva per a algú que es creia intocable. Que una de les moltes víctimes que ha acumulat, al llarg de les últimes dècades, Bartolomé 'Tolo' Cursach, l'empresari de l'oci i la nit balear, els digui als investigadors d'un dels principals escàndols haguts a Espanya que "Tolo Cursach és la Paca de la nit", significa comparar la cap del clan de narcotraficants d'un polígon palmesà, aquella que va entrar als jutjats al crit de "'¡'semos inocentes'!'", amb un patró que es creia immune a qualsevol investigació, llei i jutge. És comparar algú que vesteix bata embuatada amb un client d'Armani

Si la comparació amb la Paca és xocant, no menys escandalosa és la sensació que ha deixat en tots els mallorquins la detenció, dimarts passat, de Cursach i la seva mà dreta, Bartolomé Sbert, acusats de 16 delictes, encara en fase d'investigació, que inclouen alguns càrrecs impactants i de màxima gravetat, com dos presumptes assassinats, corrupció de menors, narcotràfic, pertinença a organització criminal, tinença il·lícita d'armes i pornografia infantil. El comentari més sentit a Mallorca aquests dies és "el que m'estranya és que no els haguessin detingut molt abans".

TESTIMONIS PROTEGITS

Més de 20 mesos d'investigació, 24.000 folis encara incomplets, dos fiscals experts en la lluita anticorrupció al capdavant del cas, Miguel Ángel Subirán i Juan Carrau, i nombrosos testimonis protegits han relatat el 'modus operandi' del emperador de la nit de Palma i Calvià, un dels termes municipals més rics d'Espanya. Els investigadors, que han rebut informació per part d'un antic empresari arruïnat per Cursach, que aquest va ordenar matar, subministrant-los droga adulterada, dos col·laboradors, un dels quals guardava a casa seva material fotogràfic pedòfil, suposadament propietat de l'empresari mallorquí, intenten provar ara que Cursach no només tenia comprats polítics, empresaris i policies, sinó que aconseguia arruïnar la seva competència fent-los la vida impossible a base de visites policials, expedients sancionadors i multes, que acabaven obligant-los a tancar els seus locals. 

Els investigadors droga adulterada

Tot això, segons la investigació, de la mà d'un expolicia, Antoni Bergas, que ha sigut l'únic dels tres detinguts que, finalment, ha quedat en llibertat. Bergas, excomandament policial, era l'enllaç entre Cursach i els agents corruptes, molts dels quals feien hores extres com a 'segurates' als locals de Cursach, o com a pintors, tapissers o sicaris. És evident que, gràcies als seus contactes, influències i pagaments, Cursach tenia acoquinat tot aquell que pretengués obrir un restaurant, discoteca, sala de festes, gimnàs o local d'oci a Mallorca. Com va escriure recentment Marías Vallés al 'Diario de Mallorca', "tots els mallorquins han sigut clients d'un local de Cursach. Els que avui tremolen són els que se n'anaven sense pagar d'aquests llocs". No hi ha dubte, Cursach posseeix la llista més temuda de Mallorca, amb què podria pactar amb la fiscalia una rebaixa de pena.

PROPIETARI DEL RCD MALLORCA

Cursach, propietari, entre molts altres locals, de BCM, a Magaluf (Calvià); Tito’s, Paradise i Pachá, a Palma; el complex d'oci Megapark, a la Platja de Palma, i de diversos gimnasos i restaurants es considerava un dels intocables de Mallorca, cometent, fins i tot, la gosadia de comprar, en determinats moments (2002 i 2003) el RCD Mallorca i, posteriorment (2011), el seu rival, l'Atlètic Balears, encara que de tots dos clubs de futbol va sortir fugint perquè s'exposava, en excés, a les crítiques. 

L'empresari, que es creia intocable,  amb ajuda de policies

El jutge Manuel Penalva té molt clar que l'empresari s'ha estat aprofitant durant anys dels seus contactes dins de les estructures municipals. A diferència d'altres emprenedors que pretenien obrir un negoci turístic en determinades zones de Palma i havien d'enfrontar-se a nombrosos problemes burocràtics, Cursach obtenia els permisos administratius dels ajuntaments en un temps rècord, tant a Palma com en Calvià, gràcies als contactes.

EL FERRARI DE LES XIVATADES

Aquests mateixos polítics, aquells mateixos funcionaris, aquells mateixos policies, els caps dels quals havien disfrutat de luxoses passejades pel bulevard Marítim, de Palma, al Ferrari de Cursach, eren els que, mentre assetjaven la competència de Tolo, avisaven el seu 'mecenes' sobre les inspeccions que es produirien a les seves sales. És ara quan Cursach, que igual que el seu director general, Sbert, s'ha negat a declarar fins a conèixer al detall de què se l'acusa, afirma que està sent "víctima de la guerra bruta que manté la màfia policial, que m'ha exigit pagaments, per controlar la nit de Mallorca". 

Tolo no s'ha ensorrat Tolo no s'ha ensorrat  "ni tan sols amb el tradicional bocata de mortadel·la", segons una persona que ha coincidit amb ell a la cel·la

Notícies relacionades

Cursach, que, segons persones que van compartir amb ell les primeres nits al calabós de Palma, no es va ensorrar "ni tan sols quan li van servir el tradicional bocata de mortadel·la", ha entrat a la presó, juntament amb Sbert, perquè Penalva tem que fugi al Pròxim Orient o el Brasil, on, últimament, ha viatjat molt. "I no tan sols això -diu una font policial-, hem d'evitar que pugui amenaçar els testimonis o alterar proves".

Certament, s'ha sabut que un dels fiscals, Miguel Ángel Subirán, ha denunciat, a través d'Álvaro García, portaveu de la Unió Progressista de Fiscals, l'assetjament a què estava sent sotmès des que va iniciar les investigacions per aquesta trama corrupta. García va explicar que el fiscal és objecte de seguiments, d'assetjament en la seva vida privada quan va a llocs públics com el gimnàs o el cine i ha patit entrades a casa seva i el robatori de la seva moto. A més, "ha hagut de demanar autorització juntament amb el jutge per portar pistola".