Llegat digital: prohibit heretar l''ebook'

Música, pel·lícules i llibres digitals solen adquirir-se només amb llicències d'ús, per això difícilment poden llegar-se

jjubierre14164821 barcelona 01 10 2010 libro electronico sony foto ferran nade170228123940

jjubierre14164821 barcelona 01 10 2010 libro electronico sony foto ferran nade170228123940

2
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

Les biblioteques virtuals estalvien un espai que els llibres físics ocupen, però aquest volum suposadament emmagatzemat en servidors també desapareix quan l'usuari mor. La majoria dels serveis digitals com Amazon, Apple  iTunes o Spotify no contemplen la cessió de música, llibres, 'podcasts', 'apps' o programes de televisió comprats, així que si el titular del compte mor, el contingut adquirit es perd, perquè en teoria, no ha fet una compra física, només ha adquirit el dret personal d'ús.

Encara que sempre existeix l'opció de seguir usant la contrasenya del difunt, les condicions d'ús d'aquests serveis ni tan sols recullen la paraula "mort". Tan sols recorden que no es poden "transferir o cedir" els continguts contractats, sense més supòsits. A més, estableixen que són d'"ús personal" i moltes limiten el nombre de dispositius. Apple, per exemple, ho deixa en cinc dispositius diferents. I Amazon, encara que no en limita el nombre, no permet sortir de la seva aplicació Kindle, encara que sí fer una còpia de seguretat.

ESBORRAR A DISTÀNCIA

Les polítiques d'Amazon, que no ha dubtat a esborrar llibres a distància, han sigut objecte de polèmiques. És conegut que l'actor Bruce Willis es va plantejar el 2012 demandar Apple quan va voler cedir en testament la seva biblioteca musical a iTunes i es va adonar que no tenia cap dret.

Des d'aleshores,  hi ha hagut alguns canvis a la companyia que va fundar Steve Jobs. Per exemple, Apple permet copiar les 'playlist' (llistes de cançons), però per a llibres no es poden fer còpies. Això sí, es pot compartir el contingut entre membres de la família prèviament designats, cosa que almenys, evitaria quedar-se sense res. A Spotify, tampoc es pot cedir ni copiar contingut, ni tan sols per a ús personal. I com que és un servei de subscripció, s'elimina tan aviat es deixa de pagar.

I és que el viratge cap a serveis de 'streaming' o de pagament per ús també impedeix que es puguin cedir els continguts contractats. "La gent no se n'adona, però cada vegada tenim dret a menys coses", afirma Víctor Domingo, president de l'Associació d'Internautes.

PERSONAL I INTRANSFERIBLE

Fonts jurídiques vinculades a associacions de drets d'autor recorden que cedir arxius digitals era una cosa que la llei permetia però que s'ha perdut amb el pas al digital.

Notícies relacionades

A Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat o Youtube, s'opta per llicències "personals i intransferibles"Facebook, per exemple, exigeix que s'aporti el certificat de defunció i una ordre judicial per accedir al compte d'un familiar mort i convertir-lo en el que anomena "un compte commemoratiu", en què la informació que va penjar el difunt continua però es treuen els comentaris.

La propietat de les fotos, textos o vídeos són de l'usuari encara que les xarxes es reserven sempre el dret de distribució. I en cas de dubte, es remeten a la legislació nord-americana.