TECNOLOGIA OCEANOGRÀFICA

Les onades de 10 metres de Barcelona empal·lideixen davant els monstres de gairebé 30 de Galícia

boyaseawatch

boyaseawatch

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb els satèl·lits i la tuneladora de la línia 9 de metro de Barcelona, les boies marines són els ginys tecnològics més solitaris de l'univers. Tampoc tenen temps per reflexionar sobre la seva soledat perquè estan treballant les 24 hores del dia, recollint el batec del mar perquè a terra puguin estudiar els oceans i millorar l'enginyeria marítima. Foment té desplegades 25 estacions flotants per tot el litoral espanyol, tres de les quals estan en aigües catalanes: Tarragona, Barcelona i el cap de Begur, lloc peculiar per com fueteja el vent en aquestes aigües del Baix Empordà. 

Notícies relacionades

Marta de Alfonso és la cap del departament de dades climàtiques en aigües obertes de Ports de l'Estat i és tan amable d'explicar el funcionament i la importància d'aquestes boies, que en alguns casos inclouen una estació meteorològica. Abans, per cert, l'estudi de les onades es feia a ull. I és textual: a ull, visionant l'estat de la mar des de vaixells. Fins que als anys 90 van començar a desplegar-se aquests petits illots, agafats al fons marí. Explica que el paràmetre important és l'altura significant, que és la mitjana del terç d'onades més altes. Després hi ha les màximes, les puntes més elevades, que donen per a bons titulars però són poc representatives. Les que doblen la significant se les denomina 'freak waves', literalment, onades monstruoses. 

La més alta registrada mai al litoral espanyol la va caçar la boia de Villano-Sisargas (cap Vilán, Galícia), que va mesurar una onada individual de 27,81 metres. Va ser el dia de Reis del 2014. El Mediterrani és un estany si es compara amb els mars del Nord, sobretot amb la costa gallega i el golf de Biscaia, assenyala De Alfonso, per més que Barcelona i Tarragona hagin batut els seus rècords durant el temporal d'aquests dies, amb onades de fins a 10 metres.