El veto de Ryanair que un sordcec viatgés sol provoca una queixa formal de Foment

Un estudiant d'Erasmus no va poder viatjar des del Regne Unit pel veto de l'aerolínia

 

  / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va assegurar aquest dimecres al Congrés dels Diputats que el seu departament es planteja presentar una reclamació davant les autoritats britàniques per evitar que Ryanair segueixi prohibint volar a les persones sordcegues si no viatgen acompanyades.

Així va respondre De la Serna a la Comissió de Foment de la Cambra Baixa a una consulta del portaveu del PNB en aquesta matèria, Íñigo Barandiaran, sobre la negativa de l'aerolínia de baix cost irlandesa a deixar viatjar sol un universitari espanyol sordcec que està estudiant al Regne Unit gràcies a una beca Erasmus.

L'universitari afectat va ser Javier García Pajares, que va denunciar al desembre que Ryanair no li va permetre volar sol per motius de seguretat. En el seu perfil de Facebook, Javier García explicava que va adquirir el seu bitllet per viatjar a Espanya el 21 de desembre i que quan va contactar, a través de la seva mediadora, amb l'aerolínia irlandesa de baix cost per demanar assistència per accedir a l'avió li van advertir que no podria viatjar sol.

"Va ser dir la paraula 'sordcec' i la seva resposta immediata va ser: 'No pots viatjar sol per raons de seguretat. Ho vas acceptar amb els termes i les condicions", denuncia aquest estudiant de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). A més, va indicar que l'opció que li va donar Ryanair va ser que trobés una persona que viatgés amb ell i que li pagués el bitllet o tornar-li els diners.

Més endavant, la companyia li va explicar els requisits per viatjar sol, exigències que Javier García assegura complir perquè consisteixen a ser capaç, sense cap ajuda, d'usar el bany, alimentar-se i administrar les medecines.

"Em preocuparé personalment d'aquest assumpte", va afirmar el titular de Foment, que va explicar que al tractar-se d'un vol que sortia de Londres depèn de la regulació de l'autoritat britànica. Per això, va apuntar que té previst tractar l'assumpte amb l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) perquè presenti una reclamació davant el Regne Unit per evitar que aquest cas es pugui repetir en el futur.

Notícies relacionades

El Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) contra Ryanair ha convocat una concentració per a aquest dissabte contra la conducta "discriminatòria" que segons ell manté l'aerolínia Ryanair amb els passatgers amb discapacitat, a la qual han donat suport tots els partits polítics representats a la Comissió de Discapacitat del Congrés dels Diputats, segons Servimedia. La protesta es portarà a terme aquest dissabte de 12.00 a 13.00 hores a la Terminal 1 de l'Aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas.

Ryanair assegura que va serr García Pajares qui finalment va decidir no viatjar. Segons un portaveu de la companyia, l'equip d'atenció al client de Ryanair va sol·licitar al passatger documentació que confirmés que compleix els requisits de seguretat per volar sense acompanyant. I que, una vegada rebuts, més d'una setmana després, "li vam confirmar que podria viatjar sol, encara que finalment va decidir no fer-ho". "Milers de passatgers que requereixen assistència especial trien volar amb Ryanair cada setmana" i "aquest servei es desenvolupa habitualment amb normalitat", van dir.