Aprovat definitivament el Pla Director Urbanístic del nou BCN World

La URV elabora un estudi d'impacte econòmic i diu que el nou projecte portarà fins a 5.400 milions d'euros en inversió privada

Salou i Vila-seca es mostren satisfets perquè finalment el projecte tira endavant

dsc2085

dsc2085 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. LLAURADÓ / TARRAGONA

L'antigament conegut com a BCN World ja té un Pla Director Urbanístic (PDU) definitiu. Aquest divendres es publica al DOGC de manera oficial i ara els operadors —Melco, Hard Rock o Grup Peralada ja van pagar la seva fiança de 2,5 milions— tenen tres mesos per presentar les seves propostes. El conseller Josep Rull ha firmat aquest dijous després que hagi passat el tràmit de la Comissió d’Urbanisme de Tarragona, el Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) i la Comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya.

El pla es va presentar el juny passat i, després de sis mesos de període d'exposició pública i haver tingut en compte la majoria d'al·legacions, ara comencen els treballs per redactar els projectes de reparcel·lació i urbanització de la zona. Juntament amb el PDU, que inclou algunes modificacions referents a les infraestructures i a qüestions paisatgístiques, també s'ha presentat un estudi d'impacte econòmic elaborat per la Universitat Rovira i Virgili (URV).

REBAIXA DE XIFRES

Segons la universitat tarragonina, el nou complex de turisme, oci i convencions podria suposar una inversió de fins a 5.400 milions d'euros en inversió privada i generar fins a 4.000 llocs de treball directes, una xifra molt inferior a la promesa el 2012, 40.000, i a la qual fa només sis mesos el vicepresident Junqueras apuntava, 10.000. Aquestes xifres, i altres, són rebaixades en un altre informe més conservador, però el Govern ha volgut tenir una visió no polititzada de la viabilitat de l'ampliació del CRT.

Altres xifres, facilitades pel mateix conseller, destaquen que s'acollirien més de dos milions de pernoctacions d'alta qualitat i que el total dels nous visitants deixarien al territori entre 860 i 1.145 milions d'euros anuals.

COM ORLANDO

Es preveu que el concurs es resolgui al juny, per la qual cosa a l'estiu ja hi podria haver màquines treballant i començar la urbanització abans que s'acabi el 2017. Tira, doncs, endavant un projecte que segons l'alcalde de Salou, Pere Granados, pot convertir la zona en «l'embrió d'Orlando a Europa». El Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) de Salou i Vila-seca crearà «llocs de treball de qualitat», segons el delegat de la Generalitat, Òscar Peris.

La voluntat del govern és que els hotels i els casinos -encara no se sap quants, com a màxim dos- ajudin els centres de convencions a «atraure turisme de qualitat i a desestacionalitzar el turisme a la Costa Daurada» per ser «el pol principal de turisme de convencions a Europa».

Notícies relacionades

SOSTRE EDIFICABLE

La majoria de les novetats que es van presentar al juny segueixen vigents i no han afectat el cos del PDU. En concret, es contempla un sostre edificable en altura de 75 metres i en superfície de 745.000 m², una superfície destinada al joc de 30.000 m² i un sostre de construcció hotelera de 425.000 m². A més, compta amb 50.000 m² d'àrea comercial i de 120.000 m² dedicat a l'oci. Finalment, es destaca que hi ha previst un fons social i cultural de l'1% de la inversió que anirà per a activitats socioculturals del territori.

Perill de paralització

El conseller Rull ha volgut respondre afirmant que «confia» que se separaran les dues coses ja que ha destacat que no suposa cap cost per a les arques públiques. A més, ha recordat que estan seguint el programa electoral de Junts pel Sí. Davant la possibilitat de paralització de la tramitació, ja sigui per suspensió judicial o per noves eleccions, Rull ha negat que hi hagi un pla alternatiu perquè no s'incompleixin els terminis promesos.