ABUSOS SEXUALS A L'ESCOLA

La Generalitat acata el mandat del Parlament i es presenta com a acusació en el 'cas Maristes'

El Govern no podrà participar en la investigació perquè ja està acabada des de fa mesos

dcaminal32994425 barcelona 2016  02 29 sociedad   joaqu n ben tez  160229140623

dcaminal32994425 barcelona 2016 02 29 sociedad joaqu n ben tez 160229140623

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de mesos d'investigació judicial i després de resistir-se a fer el pas, la Generalitat s'ha personat com a acusació popular en el procés obert contra l'exprofessor del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts MaristesJoaquim Benítez, acusat de delictes sexuals contra quatre exalumnesdelictes sexualsexalumnes. La Secció 21 de l'Audiència de Barcelona, on ja es troba el sumari a l'espera dels últims tràmits abans del judici, va acceptar amb data del 29 de novembre la compareixença del Govern, que tindrà accés a la causa quan les indagacions estan acabades des de fa mesos.

Poc podrà fer la Generalitat, que compartirà acusació popular amb l'Ajuntament de Barcelona, que es va personar en el procés fa mesos. La investigació està tancada i només s'està pendent que la Fiscalia de Barcelona presenti l'escrit d'acusació. Després els tocarà a les acusacions particulars, en nom de les víctimes, i les populars. La majoria dels exalumnes afectats estan representats per l'advocat Ibán Fernández. La defensa de Benítez haurà de fer el mateix i, després, es fixarà la data per al judici.

RESOLUCIÓ DEL PARLAMENT

La Generalitat s'ha desentès del procés judicial contra l'exprofessor de gimnàstica dels Maristes (l'únic que tira endavant, ja que altres denúncies van ser arxivades per la prescripció del delicte) fins fa ben poc. El canvi d'actitud va quedar plasmat el 19 d'octubre, quan la consellera de Treball, Treball, Afers Socials i Família, Afers Socials i FamíliaDolors Bassa, va explicar que la Generalitat compliria amb la proposta de resolució que el Parlament va aprovar al debat de política general i es personarà en el 'cas Maristes' d'abusos sexuals a menors.

El Parlament va ordenar a la Generalitat el 6 d'octubre que exercís l'acusació en el cas dels Maristes, després que el Govern s'hagués resistit a personar-s'hi com a acusació, a l'entendre que les víctimes ja eren majors d'edat i tenien el seu advocat i perquè la fiscalia ja estava actuant. La Cambra catalana va aprovar, amb el suport de tots els grups polítics excepte Junts pel Sí, una proposta de resolució presentada pel PSC i Sí que es Pot en què se l'instava a comparèixer judicialment "en tots els casos d'abusos sexuals comesos contra nens o joves, començant pel cas dels Maristes i el dels abusats per la productora pedòfila".

ORDRE RETIRADA

Fonts de l'Administració van confirmar al seu dia a aquest diari que abans de l'estiu passat la Conselleria d'Afers Socials va ordenar al gabinet jurídic del Govern que comparegués per exercir l'acusació popular en la causa contra el pederasta confés Benítez, però que el departament va fer marxa enrere i va retirar aquella ordre. Per exercir l'acusació popular (no la particular) no és necessari que es faci representació de les víctimes. I és que la compareixença en aquest cas de pederàstia ha suscitat discrepàncies a l'Executiu català des que va començar el procés judicial contra Joaquim Benítez, que està en llibertat.

Notícies relacionades

Un dels motius que es van donar per paralitzar la personació de la Generalitat com a acusació va ser que aquesta decisió no només havia de ser assumida per una conselleria, en aquest cas Afers Socials, sinó que era l'Executiu en el seu conjunt el que havia de prendre aquest acord. I així ha sigut, s'ha personat la Generalitat com a institució.

Per l'Ajuntament de Barcelona, en canvi, l'escàndol de pederàstia dels Maristes és un assumpte clar de vulneració dels drets fonamentals, “una vulneració que va tenir lloc, a més, en el marc d'un centre educatiu que rep diner públic. A més, es dóna la circumstància que són abusos que en alguns casos han sigut confessats, com va argumentar al seu dia l'alcaldessa Ada Colau.