Els pares de la Nadia van recaptar un milió d'euros en donatius

La família s'ha gastat 600.000 euros de les donacions, però ni un en el tractament de la nena

El pare acumulava 32 rellotges per valor de 50.000 euros i s'havia comprat un cotxe

Els pares de la Nadia van recaptar més d’un milió d’euros en donatius. / EFE / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / C. JANÉ / BARCELONA

Fernando Drake Blanco Botana, que aquest divendres ha declarat davant el jutge durant unes dues hores, portava quan va ser detingut 1.450 euros en metàl·lic, dos rellotges i diversos dispositius electrònics, a més d'una pistola de fogueig i cartutxos de rifle. La família havia aconseguit recaptar fins a 918.000 euros, dels quals s'han gastat uns 600.000 euros, i ni un sol euro ha anat destinat a pagar consultes ni tractaments mèdics, segons l'anàlisi que han fet els Mossos d'Esquadra.

En el registre al seu domicili van trobar a més 32 rellotges de gamma alta, valorats en 50.000 euros, i tres mòbils cars, a més de marihuana. Segons els Mossos, només entre el 28 de novembre i el 5 de desembre van aconseguir recaptar uns 300.000 euros i detallen que la parella tenia als comptes bloquejats 319.676 euros en dipòsits que havien efectuat en dues entitats bancàries. 

Blanco i Garau no tenien propietats a nom seu que justifiquessin l'estafa, segons havia explicat l'advocat de la parella, Alberto Rodríguez, hores abans que tots dos declaressin al jutjat. Blanco, que va ser a la presó per estafar diners a la seva empresa i que havia deixat una llarga trajectòria d'impagaments a les Balears, entre elles una hipoteca per acabar d'abonar, segons ha publicat 'El País', suposadament no podia tenir res a nom seu si no volia ser embargat judicialment. Fins i tot la casa de lloguer on vivia la família a Organyà, i que era un xalet unifamiliar, estava a nom de l'associació Nadia Nerea per a la Tricostromia. 

"De l'estudi dels moviments dels comptes se'n desprèn una gran quantitat de reintegraments i despeses sense que tinguessin cap mena de relació amb el tractament mèdic de la menor", expliquen els Mossos, que afegeixen que fins i tot s'havia fet un pagament a una empresa d'automoció per valor de 24.500 euros, el preu aproximat d'un cotxe.

RES PER AL PEDIATRE

Notícies relacionades

De les indagacions fetes pels investigadors es va desprendre que diversos pediatres de l'Alt Urgell haurien contactat amb un centre hospitalari de nens de Barcelona on tracten aquesta mena de malalties, tot i l'oposició del pare de la nena, que va explicar que el tractament el portaven des de Mallorca (localitat on havien viscut anteriorment) i Houston. Paral·lelament, el pediatre de capçalera de la nena es va interessar per obtenir informes mèdics de la nena, sense èxit. 

Els Mossos van començar a investigar el dia 2 de desembre després que diverses persones denunciessin la col·lecta que la parella portava a terme a Fígols d'Organyà suposadament per recaptar fons per a la seva filla afectada d'una malaltia greu i que podria constituir un delicte d'estafa.