PROTESTA A LA ZONA FRANCA

69 interns del CIE de Barcelona es declaren en vaga de fam per demanar la seva llibertat

jjubierre34667349 cie160720162325

jjubierre34667349 cie160720162325 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

Un total de 69 immigrants del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona es van declarar en vaga de fam ahir al migdia per exigir que se’ls posi en llibertat, segons van confirmar fonts policials.

    Els interns, tots algerians menys un, es van negar a dinar i sopar i es van concentrar pacíficament al pati com a mostra de protesta per la seva estada en aquestes instal·lacions, on persones en situació irregular esperen fins a 60 dies per ser expulsades d’Espanya. Segons les mateixes fonts policials, un d’ells va abandonar finalment la protesta.

FRACÀS DE LA NEGOCIACIÓ

El CIE de la Zona Franca té actualment 165 residents, dels quals el 40% secunden la vaga de fam. El seu director va intentar ahir sense èxit negociar amb els immigrants i va comunicar que el jutjat de guàrdia ja estava al ­«corrent dels fets», segons informa l’agència Efe.

    El Centre d’Internament d’Es­trangers de Barcelona va reobrir les portes –entre protestes de diversos col·lectius, com Tanquem els CIES– el juliol d’aquest any, després d’estar uns mesos tancat per obres de reforma. Durant aquell mes d’estiu, un jutge va denegar el permís sol·licitat per l’Ajuntament de Barcelona per inspeccionar-lo.

    El conflicte entre el consistori i el Ministeri de l’Interior, del qual depèn el centre, va començar quan el primer va dictar una ordre de cessament d’activitat del CIE de la Zona Franca, el 4 de juliol, amb l’argument que no comptava amb la llicència pertinent i no complia les normes de seguretat contra incendis. Interior en va fer cas omís i, perquè quedés clara la seva actitud, va reobrir el CIE unes hores després que es conegués l’ordre de tancament municipal.

Notícies relacionades

    Diversos CIE d’Espanya han viscut protestes i fugides en els úl­tims mesos. L’últim cas de motí va ser al CIE d’Aluche (Madrid), dimarts passat, protagonitzat també per ciutadans algerians. Posteriorment, diversos dels interns van iniciar una vaga de fam durant dos dies, que precisament van abandonar ahir sota la promesa que avui, dilluns, podran veure un jutge.

    Nombroses entitats socials reclamen el tancament dels CIE perquè consideren que violen els drets ­humans.