ASSALT A LA XARXA

Un ciberatac massiu als EUA deixa sense servei grans webs

Twitter. Airbnb, Netflix i el 'New York Times', entre les firmes afectades per l'atac informàtic

Els 'hackers' van utilitzar en l'assalt aparells zombis com 'webcams', dispositius de vigilància infantil i termòstats

ataque-hacker

ataque-hacker

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Un atac informàtic ha deixat aquest divendres temporalment fora de servei grans webs dels EUA, com TwitterSpotify, Netflix, Airbnb o el 'New York Times'. L'incident ha començat al matí (11.10 GMT, dues hores més a Espanya) i en primera instància ha durat unes dues hores, però s'ha reprès a la tarda (17.20 GMT), creant confusió i impedint l'accés a algunes de les webs amb més trànsit del món.

El ciberatac de denegació de servei (DDoS) s'ha centrat en Dyn, una empresa de gestió de dominis i infraestructura d'internet que administra la connexió a la xarxa de grans companyies nord-americanes. Des de Visa fins a la farmacèutica Pfizer o la tecnològica SoundCloud.

Els atacs de denegació de servei són un fenomen a l'alça i cada any que passa es tornen més sofisticats i intensos. A vegades hi ha darrere la mà dels estats, com seria el cas del que va afectar el Banc d'Amèrica i altres institucions financeres el 2013, del qual Washington va responsabilitzar l'Iran i que presumiblement va ser una represàlia a les sancions pel seu programa nuclear. Més recentment alguns d'aquests cops s'han centrat en bancs grecs i suecs amb l'únic propòsit d'extorsionar-los. El mecanisme consisteix a inundar amb sol·licituds d'accés els servidors d'una determinada web fins que es col·lapsa pel pes del trànsit.

La principal novetat d'aquest ciberatac han sigut les armes utilitzades pels 'hackers'. Segons va declarar a 'The Washington Post' un alt càrrec de Dyn, part de l'allau de sol·licituds d'accés procedia d'aparells domèstics connectats a internet com càmeres web, dispositius de vigilància de nadons i fins i tot termòstats, dels quals els assaltants van agafar el control sense coneixement dels seus propietaris.

ATAC ATÍPIC

Tant l'FBI com Seguretat Interior investiguen el ciberatac i, de moment, es desconeix qui hi podria haver darrere. “Aquest no és el típic atac de DDoS”, ha dit Kyle York, el cap d'estratègia de Dyn. “N'estem investigant les causes, però al final s'ha limitat a la costa est dels EUA”, ha afegit. La seva és una de les empreses que alberguen el Sistema de Noms de Domini (DNS), una cosa així com la centraleta d'internet. El DNS converteix les adreces de les webs en adreces numèriques que permeten als ordinadors parlar-se entre si. Sense els servidors de DNS administrats per proveïdors com Dyn, internet no funciona.

Dues hores després de l'inici de l'atac, els problemes es van poder solucionar. L'accés a les webs caigudes, com les de Twitter, Spotify, GitHub, Reddit o el 'Wall Street Journal',es va restablir. No obstant, hores després van tornar els problemes de connexió en algunes webs.

IMPRESSORES I TELEVISORS

La setmana passada, Seguretat Interior va advertir sobre un nou mètode utilitzat pels 'hackers' per atacar pàgines d'Internet amb un 'malware' (virus) que infecta impressores, 'routers' o televisions intel·ligents per convertir-los en “un exèrcit de robots” que llancen atacs de denegació de servei. El sobresalt d'aquest divendres arriba en un moment de creixent tensió geopolítica al ciberespaiWashington va acusar recentment RússiaRússia d'estar darrere del pirateig de diverses de les seves institucions, com el Comitè Nacional Demòcrata, una sèrie d'atacs amb què el Kremlin estaria intentant "influir" en les eleccions presidencials. Això és, almenys, el que creuen a la Casa Blanca.

Notícies relacionades

Fa una setmana, l'Administració Obama va demanar a la CIA que prepari un menú d'opcions per llançar una represàlia sense precedents contra Rússia. Segons NBC News, es tractaria de ciberoperacions “clandestines” amb les quals es pretén perjudicar i “humiliar” el lideratge del Kremlin. Aparentment l'agència ja ha seleccionat una llista d'individus pròxims a Vladímir Putin i de documents amb els quals es pretén posar en relleu la naturalesa gairebé mafiosa del seu règim.

“És ben sabut que hi ha molts diners dels oligarques russos als paradisos fiscals”, va dir recentment en una entrevista l'almirall retirat James Stavridis. “Seria molt humiliant si això quedés al descobert i serviria com a resposta proporcionada a l'aparent pirateig rus i les filtracions destinades a l'opinió pública nord-americana”. La tensió entre els dos països és màxima.