Madrid desprivatiza el 'bicing' pel seu mal funcionament

L'alcaldessa Manuela Carmena municipalitza la concessió per 10,5 milions d'euros

El servei, creat per Ana Botella, presentava un índex d'incidències del 22%

dcaminal35684685 madrid 26 09 2016 bicicletas municipales en madrid  bicimad 160927101533

dcaminal35684685 madrid 26 09 2016 bicicletas municipales en madrid bicimad 160927101533 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

L'Ajuntament de Madrid ha decidit tallar d'arrel davant el mal funcionament del servei de lloguer de bicicletes posat en marxa fa només dos anys. L'alcaldessa Manuela Carmena ha rescatat la concessió privada per 10,5 milions d'euros i a partir d'ara BiciMAD serà gestionat per l'Empresa Municipal de Transports (EMT).

Tots els actius no amortitzats de la concessionària, Bonopark, passen a mans de l'EMT, i això inclou des de les bicicletes fins a la tecnologia, les construccions i el mobiliari. Els treballadors també seran associats a l'EMT.

El gerent de l'EMT, Álvaro Fernández Heredia, ha remarcat que l'objectiu és reduir el 22% de les incidències actuals fins al 4% i fins i tot fins al 2% i fer-ho "en un temps ràpid i immediat". De cada cinc bicicletes, una apareixia feta malbé o desapareixia com a resultat d'actes vandàlics. La instal·lació de localitzadors GPS i de videocàmeres als punts d'aparcament són dues de les mesures amb què s'intentarà resoldre el problema.

La rescissió del contracte, s'ha fet de comú acord amb Bonopark, que l'any passat va registrar unes perdudes de 300.000 euros

LES MATEIXES TARIFES

Mitjançant la cessió del contracte per mutu acord, "s'evita una parada en el servei que hauria perjudicat més de 10.000 usuaris que l'utilitzen diàriament", ha explicat l'ajuntament. Aquesta operació no suposarà canvis en les tarifes. Així, es mantindrà l'abonament anual entre els 15 i els 25 euros i en 0,25 euros la primera mitja hora d'utilització.

Notícies relacionades

"Es mantindran els preus perquè això no es planteja com un negoci, però sí que es busca que almenys no produeixi pèrdues", ha defensat la delegada de Medi Ambient i Mobilitat, Inés Sabanés. Una vegada solucionades les incidències, s'abordarà l'ampliació territorial del servei, que fins ara només es prestava al centre de la ciutat.  

BiciMAD va arrencar el juny del 2014 amb el govern d'Ana Botella. Va ser adjudicat a Bonopark el novembre del 2013 per un període de 12 anys i un import global de 25 milions d'euros. L'empresa va afegir al contracte una millora no inclosa en els plecs administratius, les bicicletes elèctriques. Així es va convertir en el primer sistema d'aquesta mena en l'àmbit internacional.