ESTUDI DE LA FUNDACIÓ ANAR

Set de cada 10 víctimes de ciberassetjament són noies i la persecució és diària

Vídeo de lestudi de la Fundació ANAR / FUNDACIÓ ANAR

3
Es llegeix en minuts

L'edat mitjana d'inici del ciberassetjament és de 13,6 anys, L'edat mitjana d'inici del ciberassetjament és de 13,6 anys, superior a la de l'assetjament escolar en general (11,6 anys) 

Les noies són les víctimes del 70 per cent dels casos de ciberassetjament ciberassetjament, un percentatge diferent de l'assetjament escolar en general, en què els afectats estan més equilibrats per sexes, i la persecució dels joves que pateixen 'ciberbullying' és diària.

Són algunes de les principals conclusions de l'"Estudi sobre 'ciberbullying' segons els afectats", elaborat per les fundacions ANAR (Ajuda a Nens i Adolescents en Risc) i Mutua Madrileña, i en què es destaca que l'assetjament escolar a través de les xarxes socials ja representa un de cada quatre casos.

El document, donat a conèixer aquest dimarts, quan fa pocs dies que ha començat el curs, fa una radiografia d'aquest problema a Espanya basant-se en testimonis de les víctimes i les seves famílies al telèfon d'ANAR (900 20 20 10).

"Es fiquen amb ell, l'esperen a la sortida per riure-se'n, pugen fotos a les xarxes socials com Instagram o les envien per WhatsApp, li fan fotos sense que de n'adoni a classe (...) i amenacen de pujar més fotos burlant-se d'ell". Aquest és el dramàtic testimoni de la mare d'un noi de 13 anys i que està inclòs en aquest estudi, realitzat amb trucades rebudes a ANAR del 2013 al 2015; en concret, sobre 550 casos escollits de manera aleatòria respecte a un total de 1.363 casos de ciberassetjament.

En aquests tres anys, ANAR ha atès més d'un milió de trucades, 60.408 de les quals estaven relacionades amb l'assetjament escolar.

UN PROBLEMA GREU

"Aquesta gran base de dades ens ha permès estudiar el problema des de dins, des del punt de vista d'aquells que el pateixen", i el nombre de trucades ateses "dóna una idea de la gravetat del problema, que segueix en ascens", ha assenyalat Benjamín Ballesteros, director de Programes d'ANAR.

Els ciberassetjadors pertanyen en la majoria dels casos al mateix centre que la víctima i actuen en grup (entre 2 i 5 persones) del mateix sexe que la víctima.

Solen ser adolescents i "els mou l'agressivitat o la venjança", segons aquesta investigació, que ha explicat que les víctimes de ciberassetjament només demanen ajuda als adults quan la seva situació es prolonga més enllà d'un curs escolar.

L'edat mitjana d'inici del ciberassetjament és de 13,6 anys, superior a la de l'assetjament escolar en general (11,6 anys), i l'agressió més habitual és l'insult (81%), però també les amenaces (37%) i la difusió de rumors (11%).

A TRAVÉS DEL MÒBIL

El telèfon mòbil és l'eina més habitual per assetjar, i el WhatsApp, l'aplicació més utilitzada (81% dels afectats). L'agressió "passa factura als que la pateixen" i el 92% de les víctimes tenen seqüeles com ansietat, tristesa, soledat i baixa autoestima.

Un 10% de les víctimes han tingut conductes autolesives, pensaments suïcides i fins i tot intents d'acabar amb la seva vida.

Gairebé el 72% de les víctimes pateixen 'ciberbullying' diàriament, cosa que s'explica pel fàcil accés a les tecnologies -recalca l'informe-, mentre que en l'assetjament presencial els atacs se solen prolongar en el temps.

L'agressió "passa factura als que la pateixen" L'agressió "passa factura als que la pateixen" i el 92% de les víctimes tenen seqüeles com ansietat, tristesa, soledat i baixa autoestima

La majoria de les víctimes de ciberassetjament són de nacionalitat espanyola, de famílies convencionals (és a dir, amb pare, mare i germans) i sense problemes econòmics.

De tots els casos analitzats, un 30,6% es considera "d'alta gravetat" per anar units a accions físiques d'assetjament i agressió, prolongar-se més enllà d'un any, i per la freqüència diària i amb increment de la violència.

Els pares solen ser les persones a qui els nois confien el seu problema i ho fan més sovint (81,3 %) que víctimes d'altres tipus d'assetjament (62,1%).

Els professors que coneixen un cas de 'ciberbullying' solen prendre mesures en un percentatge més alt que en altres assetjaments (75% i 59,2%, respectivament), però sense ser satisfactòries per a les víctimes i les famílies en la majoria dels casos.

Notícies relacionades

El canvi de col·legi, mesura adoptada pel 10% dels pares, resulta "poc eficaç", ja que el 'ciberbullying' es reprodueix en el 30% dels casos. L'estudi considera més efectiu que la víctima rebi tractament psicològic per adquirir les habilitats necessàries per defensar-se i enfortir la seva autoestima i que el centre adopti mesures.

Els experts han arribat a la conclusió que és necessari adoptar un protocol d'actuació unificat per a tot Espanya en què es contemplin les mesures que han d'adoptar els centres escolars.