cop policial a la pederàstia

Afers Socials presumeix d'haver destapat la xarxa de pederastes que va captar set menors tutelats

La conselleria veu "impossible" haver impedit que els adolescents caiguessin en mans de l'organització criminal

fcosculluela35076202 barcelona 12 08 2016  sociedad el secretari d afers socials 160812141036

fcosculluela35076202 barcelona 12 08 2016 sociedad el secretari d afers socials 160812141036 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Ferran Cosculluela
Ferran Cosculluela

Periodista

ver +

La consellera d'Afers Socials i Família, Dolors Bassa, el secretari del departament, Francesc Iglesies, i el responsable de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ricard Calvo, s'han posat avui una medalla i han presumit de la bona tasca feta i la “perícia” dels educadors del CRAE de Tortosa, que van permetre posar en avís els Mossos de l'existència d'una xarxa de pederastes que operava en quatre països i en nombroses ciutats espanyoles perquè procedissin a la seva desarticulació.

El grup criminal, que estava actiu des de fa 14 anys, havia explotat sexualment 80 menors d'entre 12 i 17 anys (29 dels quals han sigut identificats), a més de comercialitzar el material pedòfil audiovisual de les seves trobades sexuals. Almenys set dels adolescents afectats havien estat o estan sota la tutela de la Generalitat i van ser les revelacions que dos d'ells van fer als educadors del centre de Tortosa el que va permetre posar en marxa l'operació policial el maig del 2015. 

Iglesies i Calvo han assegurat que era "impossible" o "molt complicat" haver evitat que aquests nois sota la responsabilitat de la Generalitat es posessin en contacte amb la xarxa pederasta pel fet que aquesta organització presumptament disposava d'una estructura que facilitava la mobilitat i tenien contactes en diversos països i comunitats autònomes.

ORGANITZACIÓ CRIMINAL ESPECIALITZADA

“Estem parlant d'una organització criminal que té la seva perícia per detectar víctimes potencials entre adolescents molt vulnerables”, ha destacat Iglesies, que ha insistit que els pederastes buscaven les seves víctimes en l'entorn de famílies desestructurades. Cap dels responsables d'Afers Socials ha pogut precisar quant de temps van estar els menors en contacte amb aquesta organització. "No disposem d'aquesta informació", s'han limitat a reconèixer.

Notícies relacionades

La paradoxa del cas, no obstant, és que la mateixa DGAIA, que no ha pogut evitar que alguns dels seus protegits caiguessin en mans d'aquesta xarxa de pederastes, haurà de revisar ara la situació de les famílies on els fills també van resultar afectats, per si s'escau o no retirar-los la tutela dels aquesta falta de vigilància.

A més de sumar-se als elogis als educadors de Tortosa, la consellera Bassa també ha demanat a les xarxes socials que es deixi de fer demagògia i d'alimentar el morbo amb aquest cas, i pel qual han demanat explicacions a la Generalitat l'oposició i el Síndic de Greuges. La responsable de Benestar Social ha anunciat que el pròxim mes de setembre compareixerà al Parlament per donar tots els detalls dels fets.