On Catalunya

retrat d'una venda il·legal

Manta minvant a la Costa Daurada

mjibanez34949378 cambrils  baix camp  06 08 2016      manteros a vilafortuny 160810184403

mjibanez34949378 cambrils baix camp 06 08 2016 manteros a vilafortuny 160810184403 / Tjerk van der Meulen

3
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / TARRAGONA

La manta s’encongeix a la Costa Daurada, centrifugada per la pressió policial sobre els venedors i la dissuasió per als compradors. El treball conjunt portat a terme  per ajuntaments, Generalitat, Mossos d’Esquadra, policies locals i alguns jutges ha aconseguit que els venedors il·legals passin de centenars a desenes i que segueixin baixant. Les xifres diuen que funciona. 

No obstant, a una escala més àmplia, es tracta d’un èxit relatiu. Simplement, empeny els manters cap a indrets més permissius del litoral i de l’interior. Ja està bé si el mercat ambulant se’n va lluny d’ells, assenyalen els comerciants que suen per pagar els seus impostos i tenir-ho tot en regla.

Els manters han passat de 400 a 40 a Coma-ruga (el Vendrell, Baix Penedès), assegura l’alcalde, Martí Carnicer (PSC); i al cap Sant Pere, entre Cambrils (Baix Camp) i Salou (Tarragonès), de 250 a 30, informen els Mossos d’Esquadra.

Al 'top manta' li agraden els límits entre municipis. Els venedors els poden travessar, però les policies locals no. Ja és competència d’un altre. Si ningú els espera a l’altre costat, estan salvats.

Per això, dia rere dia, nit rere nit, patrulles conjuntes pentinen les zones calentes del top manta. Saturació, en diuen en l’argot policial. Els venedors, efectivament saturats, en diuen d’una altra manera que s’entén millor.

 

VIGILÀNCIA SOBRE ELS ACCESSOS

Aquesta gota malaia policial se centra molt en els accessos. Es vigilen les estacions de tren i, a les carreteres, s’atura les furgonetes sospitoses de ser magatzems mòbils. A Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) la policia municipal va decomissar així, fa pocs dies, articles falsos valorats en més de 6.000 euros.

A l’Hospitalet de l’Infant, els diumenges, dia de mercat ambulant, brota un altre mercat il·legal al costat amb fins a 90 parades. S’intenta evitar de matinada. El top manta també estima les multituds. Evidentment són compradors potencials, però sobretot, també una protecció davant de la policia. Ningú s’arriscarà a provocar estampides humanes.

La Costa Daurada té una llarga experiència en el top manta. Sis anys enrere, hi va haver una batalla campal entre manters i policies al passeig marítim que hi ha entre el Vendrell i Calafell (Baix Penedès). La sorpresa va ser que els turistes es van posar del costat dels venedors i els van ajudar a defensar les seves mercaderies.

 A canvi de la pau social, els dos ajuntaments van cedir zones franques al top manta allunyades del centre i de les botigues. La novetat va encantar a venedors il·legals i compradors. Tots dos hi van anar en massa. La mesura «no es repetirà perquè no funciona», afirma Carnicer.

 

CAP A REUS, VILA-SECA I VILANOVA

Gairebé tots els venedors del top manta que hi ha a la Costa Daurada són d’origen senegalès. Gairebé tots, també, viuen a Salou, encara que últimament s’han desplaçat cap a Reus (Baix Camp), Vila-seca (Tarragonès) i Vilanova i la Geltrú (Garraf), constata la Creu Roja.

Històricament, Salou no tenia queixes per la venda ambulant. Fins que fa just un any, l’11 d’agost del 2015, el venedor Mor Sylla, expaleta de 50 anys, va morir al saltar per la terrassa del seu apartament mentre fugia d’un registre dels Mossos. Els seus compatriotes van esclatar i van causar disturbis mai vistos a la localitat. Uns dies després, discretament, hi va haver 11 detinguts. El jutge va arxivar el cas.

Alguns manters «fa 10 o 15 anys que són aquí. ¿Hi són o no hi són? ¿De què serveix amagar el problema o portar-lo a una altra banda?», pregunta Edu Martín, coordinador adjunt de la Creu Roja a Tarragona. «Si són venedors, que venguin però legalitzats. S’han d’adoptar mesures valentes», afegeix.

Els periodistes «només ens porteu problemes», gruny un manter a Cambrils. «Podria vendre droga, però no podria mirar la meva família a la cara», accedeix a explicar un altre. Passa vuit mesos a l’any a Salou i quatre al Senegal. Ve en avió, amb visat de turista. Procura gastar poc per enviar més diners al seu país.

Notícies relacionades

El somni policial és enxampar els grans distribuïdors de productes falsos en lloc de perseguir la venda a la manta. L’alcalde de Mont-roig del Camp (Baix Camp), Fran Moracho (PSC), ha instat a inspeccionar més els ports, perquè «per allà entra tot», i a controlar més els permisos per estar al país.

¿I els compradors? Se’ls informa en diversos idiomes que els pot caure una multa de 300 euros i se’ls demana que no alimentin l’economia submergida.