El triomf d'una addicció

Els psiquiatres afirmen que l'èxit de Pokémon Go sorgeix de la unió entre el poder addictiu i la recompensa agradable

dcaminal34669339 the augmented reality mobile game  pokemon go  by nintendo i160712092642

dcaminal34669339 the augmented reality mobile game pokemon go by nintendo i160712092642 / SAM MIRCOVICH

1
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Els milions de seguidors de Pokémon Go que aquests dies van pels carrers perseguint ninots animats no han perdut el seny ni són objecte d'una despersonalització col·lectiva, consideren els psiquiatres consultats.  

"El joc reuneix els requisits de l'èxit -afirma José Antonio Ramos Quiroga, responsable de l'àrea de Psiquiatria de l'Hospital del Vall d’Hebron-: capta l'interès, atrapant amb un potent component addictiu que és reforçat de forma immediata amb la sensació de triomf, de plaer". El nivell d'èxit d'un joc depèn del grau d'addicció que aconsegueixi crear i de com gestioni de bé el procés de recompensa que percebi el jugador, afegeix el psiquiatre. "Pokémon Go utilitza un aspecte molt atractiu, la realitat augmentada, i s'ofereix amb missatges naïf o friquis que inciten a desitjar-lo. En contrapartida, és tremendament addictiu”, sosté.

No és només un bon producte de màrqueting, adverteixen. Un joc mai captarà l'atenció per més bones intencions que tinguin els seus dissenyadors. “Ja m'agradaria a mi disposar d'una aplicació semblant amb la qual poguéssim tractar les persones que pateixen anorèxia o el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH)…”, diu l'especialista.  

TOCA EL NUCLI DISCRIMINADOR

Notícies relacionades

El factor de la innovació que suposa la proposta de Pokémon Go és, segons els experts, un element fonamental del seu triomf. El joc toca el nucli del cervell que discrimina les sensacions bones de les dolentes o les neutres, un punt anomenat accumbens. I promou que triomfi la satisfacció. “¿Per què a moltes persones els costa controlar l'acte de menjar, mantenir sexe o fumar? Perquè aquestes accions toquen el nucli accumbenstot el que arribi allà, t'atraparà. I si perds, ho pots tornar a intentar”.

Aquest aspecte addictiu ha sigut motiu d'alerta des de l'Associació Catalana d'Addiccions Socials (ACENCAS), que ha avisat els pares de nens vulnerables a aquest i altres jocs similars. L'obsessió pel joc, el fracàs reiterat a l'intentar abandonar l'afició per aquest joc, o la dependència emocional dels seus personatges són símptomes d'addicció descontrolada, adverteixen.