INVESTIGACIÓ SOBRE UNA INFRAESCTRUCTURA CLAU

La jutge rastreja correus electrònics d'implicats en el frau de l'AVE

La magistrada ha requerit a sis empreses, entre elles algunes constructores, còpia de 'mails' i arxius informàtics

La Guàrdia Civil està analitzant el material incautat en busca de proves sobre la presumpta malversació i suborns

icoy34497428 barcelona 28 6 2016  registro de la sede de adif en la calle160629164218

icoy34497428 barcelona 28 6 2016 registro de la sede de adif en la calle160629164218 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge de Barcelona Roser Aixandri, que investiga la presumpta malversació de fons públics comesa a través de sobrecostos en les obres de l’estació de l’AVE de La Sagrera, ha requerit a sis empreses, entre elles algunes constructores, còpia dels correus electrònics i carpetes informàtiques d’una desena de persones que podrien estar implicades en el frau. Està previst que avui la magistrada interrogui els set funcionaris, entre ells alts càrrecs d’Adif (gestor estatal d’infraestructures ferroviàries) i directors d’obra, que van ser detinguts dimarts. Els altres sis arrestats, que han quedat en llibertat, seran citats a declarar pròximament. Altres possibles implicats estan treballant fora d’Espanya.

Fonts pròximes a la investigació han confirmat que en els 15 registres practicats per la Guàrdia Civil dimarts a Madrid i a Barcelona, tant en oficines d’Adif com en empreses adjudicatàries i domicilis particulars, els agents van clonar, sobretot, discos durs d’ordinadors. Els agents han començat a analitzar la informació i estan buscant proves de la malversació i de possibles suborns. Ahir es van interrogar els principals investigats pel presumpte frau. Un d’ells, l’ex alt càrrec d’Adif Rafael Rodríguez Gutiérrez, que es va acollir al seu dret a no declarar. El sobrecost puja a 82 milions d’euros.

Però la investigació va més enllà de l’anàlisi dels documents i del material incautat en les entrades i registres. La jutge va autoritzar dimarts a la Guàrdia Civil perquè requerís a les empreses Acciona Infraestructura, Aecom Inocsa, Audigintraesa, Dragados, SGS Tegnos i FCC Construcciones els correus corporatius i carpetes personals que constin en els seus servidors des del 2010 d’una desena de persones. Segons fonts de la investigació, alguns agents es van personar dimarts passat a la seu d’algunes d’aquestes empreses per requerir de manera directa l’entrega de la còpia d’aquests correus electrònics.

TRES TRAMS

Els manaments per a l’obtenció de les còpies dels correus corporatius especifiquen els noms de les empreses, el de les persones investigades i el tram de l’AVE en el qual podrien haver participat. Els projectes als quals es refereix són els següents: la construcció dels accessos a l’estació de La Sagrera (realitzats per les empreses FCC, Ferrovial, Copisa i Rubau); l’estructura de la mateixa instal·lació ferroviària (Dragados-ACS, Acciona, Comsa i Acsa); i els treballs de la plataforma de la línia d’alta velocitat en el sector de Sant Andreu del tram La Sagrera-Nus de la Trinitat (Acciona i Copcisa).

Notícies relacionades

La denúncia presentada per Adif davant la Fiscalia Anticorrupció fa uns mesos detalla que en aquestes tres obres públiques s’havien detectat dobles mesuraments que reflectien diferències substancials entre l’obra certificada com a realitzada i la que en realitat s’havia executat. D’aquesta manera, suposadament, s’haurien emès de forma reiterada i intencionada successives certificacions d’obres amb uns imports molt superiors als treballs efectivament efectuats per les empreses contractistes.

Entre els set arrestats que està previst que avui passin a disposició judicial i siguin interrogats per la jutge que investiga el cas es troben els ex alts càrrecs d’Adif, Rafael Rodríguez Gutiérrez i Jaime García-Germán, que ja van ser detinguts el maig del 2014 també per presumpta malversació, però d’un altre tram de les obres de l’AVE en el sector de La Sagrera. 

Un jutjat d'Elx impulsa una altra denúncia per sobrecostos