Gent corrent

Antoni Camí: «La literatura i el cine han inspirat la impressió en 3D»

«La literatura i el cine han inspirat la impressió en 3D»_MEDIA_1

«La literatura i el cine han inspirat la impressió en 3D»_MEDIA_1 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Amb només 6 anys, Antoni Camí (Barcelona, 1983) ja desmuntava i muntava ordinadors. Els seus pares, advocats, li donaven un tornavís i carta blanca, perquè el potencial amb la tecnologia ja apuntava maneres en el petit dels seus tres fills. Camí alternava el bàsquet i els seus jocs d'infància amb l'interès per l'enginyeria. Quan va descobrir el món de la impressió 3D va quedar fascinat. Aquesta gran afició l'ha portat a embarcar-se a l'In3Dustry From Needs to Solutions, el saló de la Fira de Barcelona que del 21 al 23 de juny reunirà a Montjuïc els més experts en la impressió additiva.

Enginyer industrial i químic. És responsable de contingut del primer saló de 3D de la Fira.

-¿Com li va arribar la impressió 3D? Va ser en l'últim any de Química. A l'Institut Químic de Sarrià el meu projecte d'investigació va ser sobre la impressió d'ossos utilitzant 3D. I, a continuació, a l'Institut Dental de Leeds, a Gran Bretanya, del 2007 al 2008 em vaig dedicar a estudiar la impressió de dents de ceràmica.

-¿Ja s'estan imprimint òrgans del cos humà? Sí, però més que imprimir òrgans per substituir els reals es fan impressions d'estructures similars a les orgàniques per investigar sense necessitat d'utilitzar un òrgan real d'un donant, o animals.

-¿Què s'està investigant ja gràcies a la tècnica de l'emulació d'aquests teixits? Pell. Amb estructures similars a la pell s'està estudiant la toxicitat de certs productes en els camps de l'estètica i la dermatologia. Una altra investigació que s'està fent en medicina és provocar el creixement d'un òrgan, com una orella, a partir d'una matriu tridimensional banyada en cèl·lules mare. En cirurgia ja es reprodueixen estructures del cos en 3D per assajar operacions i anticipar-se a possibles problemes, fora del cos.

-La impressió de pistoles va despertar objeccions i pors a la impressió 3D... Com en tota evolució en el camp de la tecnologia, al final és l'ètica humana la que ha de prevaler per damunt de la innovació. En la transferència de coneixements és la societat conjuntament la que ha d'establir el que és bo i el que no. Jo, personalment, penso que l'educació fa molt més que la prohibició. Paral·lelament a la investigació tecnològica apareix la necessitat d'establir protocols per controlar la propietat intel·lectual, la certificació d'estructures a nivell sanitari i assegurar la seva resistència, i també la seguretat.

-¿Vostè què s'ha imprès a casa? Llums, penjadors, fundes de mòbil i eines. Fundes de mòbil és el que més reprodueix la gent, en general.

-¿On es pot aprendre com dominar la impressió 3D i experimentar-la? A Barcelona tenim fab labs, ateneus de fabricació municipals i un fab cafè a la seu de Makers of Barcelona (MOB). Són espais d'ús i formació.

-¿Què hi haurà en el primer saló del 3D? Hi haurà empreses internacionals d'automoció i aeronàutica, arquitectura i hàbitat, vendes i consum i salut que ja usen la tecnologia 3D, i els fabricants per mostrar noves prestacions. Hi esperem entre 2.000 i 3.000 persones.

Notícies relacionades

-¿On s'enfoca ara el perfeccionament de les impressores additives, el seu nom real, ja que reprodueixen per capes? Als materials, la tecnologia més ràpida i softwares amb gestió de la informació característica de cada client. Imagini's enviar des del mòbil les característiques del teu peu i imprimir-te les vambes. No viatgen els productes, sinó els arxius digitals.

-Ciència-ficció feta realitat. Sí, la literatura i el cine ja ens ho havien mostrat abans. En gran part, en ells s'ha inspirat la impressió en 3D.