Agredides dues animalistes en un correbous a Mas de Barberans

La denúncia de les dues dones se suma a la dels incidents a Aldover fa 15 dies

Agressió de taurins a dos animalistes durant un correbou a Mas de Barberans. / YOUTUBE

Agressió de taurins a dos animalistes durant un correbou a Mas de Barberans.
Imatges de l’agressió de taurins a dos animalistes durant un correbou a Mas Barberans i testimoni de les dues agredides.

/

2
Es llegeix en minuts

La temporada taurina ha començat pitjor que mai a les Terres de l’Ebre. Dues denúncies, la primera fa 15 dies pel "linxament públic" a dos activistes d'AnimaNaturalis que havien anat a gravar un correbous a Aldover i la segona aquest cap de setmana per agressions a dos membres de la mateixa entitat animalista que també es van presentar amb càmeres de vídeo a la plaça de Mas de Barberans, han fet sortir a la palestra la tensió entre defensors i detractors d'aquesta festa, que consta d'una regulació legal que va establir un marc que semblava haver-la blindat davant la polèmica.

Les imatges de vídeo d'aquesta última agressió, que ha comportat la detenció de quatre persones a Sant Carles de la Ràpita per coaccions, danys i lesions, han encrespat el principi de la nova campanya. Davant aquesta situació, alcaldes i la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre demanen serenitat per evitar que l'escalada de tensió provoqui mals majors i recorden que "aquest tipus de comportaments degraden la festa i tota aquella gent a qui li agraden els bous", en paraules de Xavier Pallarés, delegat del Govern. "Per tant, no tolerarem fets com aquests”, ha afegit.

VIGILÀNCIA

Es referia específicament al que es va viure a la plaça de toros de Mas de Barberans divendres a la tarda. Segons la denúncia presentada per AnimaNaturalis, dues dels seus activistes, que pretenien "vigilar que es complís el reglament taurí", van ser agredides per espectadors que també els van trencar les càmeres. Així s'observa en un vídeo difós per l'entitat animalista. Dissabte, els Mossos d’Esquadra van detenir per aquests fets quatre veïns de Sant Carles de la Ràpita, que posteriorment van quedar en llibertat amb càrrecs. Se'ls imputen coaccions, danys i lesions amb l'agreujant de discriminació.

Dues setmanes abans, va ser a Aldover on es van viure moments de forta tensió entre taurins i animalistes. Llavors, AnimaNaturalis va denunciar davant els Mossos haver patit "un autèntic linxament públic" per intentar gravar un correbous, amb presumptes agressions i amenaces verbals. El president de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Ximo Martí, ha rebutjat els actes de violència amb els quals ha començat la temporada, però alhora ha demanat a les entitats antitaurines que no vagin a les places “a provocar”.

SET DENÚNCIES L'ANY PASSAT

Notícies relacionades

Les entitats antitaurines utilitzen les gravacions per reforçar les denúncies que presenten davant la direcció general de Jocs i Espectacles per presumptes incompliments de la normativa referent als correbous. L'any passat es van presentar set denúncies. La majoria són arxivades, però els defensors dels bous se senten perseguits.

Mas de Barberans, on es van produir els incidents divendres passat, va rebre dues denúncies la temporada passada. Van acabar arxivades, segons explica l'alcalde, Josep Maria Lleixà, que s'uneix a les peticions de calma. “Vull mostrar la meva repulsa més total a aquests fets absolutament reprovables que no han de repetir-se i ens han de fer pensar a prendre mesures per evitar que es reprodueixin, mitjançant el diàleg, perquè els detractors tenen dret a gravar en llibertat i els taurins a celebrar la seva festa si compleix la legalitat establerta”, defensa. El delegat del Govern té previst reunir-se, com ja va fer abans de començar la temporada, amb entitats i institucions implicades per buscar solucions que evitin nous incidents.