Esclaus, refugiats i policies de gallet fàcil, als Pulitzer

Associated Press s'emporta el premi més important pel seu treball sobre els abusos de la indústria pesquera

lpedragosa33590571 a overcrowded inflatable boat with syrian refugee160419172141 / Yannis Behrakis

lpedragosa33590571 a  overcrowded inflatable boat with syrian refugee160419172141
lpedragosa33590555 amoun  70  a blind palestinian refugee who lived i160419172131
lpedragosa33590570 the body of an unidentified migrant is seen on a b160419172110
lpedragosa33590530 syrian refugee kisses his daughter as he walks thr160419172105
lpedragosa33590554 migrants make their way on foot on the outskirts o160419172121
lpedragosa33590552 an afghan migrant jumps off an overcrowded raft on160419172117
pulitzer-refugees-nytimes
New York Times photographers Daniel Etter, Sergey Ponomarev, Mauricio Lima and Tyler Hicks (L-R) react as they are applauded by their colleagues in the newsroom after winning the 2016 Pulitzer Prize for Breaking News Photography in New York, April 18, 2016. The Times shared the award with Thomson Reuters for their images of the migrant crisis in Europe. REUTERS/Richard Perry/The New York Times/Handout via Reuters    ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
pulitzer-ap

/

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

El bon periodisme salva vides i desentranya fosques realitats que els seus responsables s'entossudeixen a amagar. Així ho han tornat a posar de manifest els premis Pulitzer, els més importants del periodisme nord-americà. En la seva edició centenària, el guardó principal al servei públic ha recaigut en una investigació d'Associated Press sobre els abusos laborals de la indústria pesquera al Sud-est Asiàtic, que subministra part del marisc que arriba als supermercats i als restaurants dels Estats Units. El treball de quatre dels seus periodistes va servir per alliberar 2.000 persones esclavitzades als vaixells pesquers de la regió i va propiciar investigacions judicials i reformes en diversos països.

En la categoria de reporterisme nacional, el premi ha sigut per al 'Washington Post' per la seva investigació sobre les morts a mans de la policia. A l'adonar-se que no hi havia estadístiques oficials sobre aquests incidents, el diari que dirigeix Martin Baron va elaborar una base de dades amb els 990 successos fatals que van tenir lloc el 2015, va analitzar les tendències i els patrons que oferien les dades i va posar cara a algunes d'aquestes històries enterrades a les pàgines de successos. Prop de 70 periodistes de diverses seccions van treballar en el projecte. En la categoria de notícia d'última hora, la distinció ha recaigut en 'Los Angeles Times' per la seva cobertura del tiroteig a San Bernardino (Califòrnia), en què van morir 14 persones.

La col·laboració dels diaris regionals 'Tampa Bay Times' i el 'Sarasota Herald Tribune' va servir per destapar els abusos i l'abandonament als hospitals mentals de Florida, una història esgarrifosa que ha sigut distingida amb el premi al millor periodisme d'investigació. Un altre treball a dos, el de 'Propublica' i 'The Marshall Project', dos mitjans nous, sense edicions de paper i amb èmfasi en les dades i la investigació, s'ha emportat el Pulitzer al periodisme explicatiu al desvelar els errors de les forces de l'ordre a l'investigar violacions.

Notícies relacionades

La corresponsal del 'New York Times' Alissa Rubin ha guanyat en la categoria de periodisme internacional pel seu treball sobre els abusos a les dones afganeses. Els premis que concedeix cada any la Universitat de Colúmbia a Nova York no s'han oblidat del drama dels refugiats que porten a les costes europees. Quatre fotògrafs del 'New York Times' i tot l'equip de fotografia de Reuters han sigut reconeguts pel seu treball sobre aquest tema.

Pel que fa a les arts i la literatura, el musical en clau de 'hip hop' sobre la vida d'Alexander Hamilton que causa furor a Broadway, 'Hamilton', de Lin-Manuel Miranda, i l'assaig sobre els orígens de l'Estat Islàmic, 'Black flags: The rise of Isis', de Joby Warrick, han sigut algunes de les obres guardonades.