Una família revela que els Maristes de l'Eixample la van dissuadir de denunciar abusos sexuals

Tres víctimes del docent A. E., de diferents promocions del col·legi La Immaculada, relaten com van patir tocaments "en plena classe"

Entrevista amb la mare que revela que els Maristes la van dissuadir de denunciar els abusos soferts pel seu fill / GUILLEM SÀNCHEZ / ANA C. BAIG

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El col·legi dels Maristes de La Immaculada, situat al carrer València de Barcelona, a l'Eixample, també va ser escenari d'abusos sexuals d'alumnes per part de mestres. Aquest diari ha localitzat tres homes que denuncien que van ser objecte de tocaments mentre van estar escolaritzats al centre, entre els anys 70 i 90.

Els pares de la primera víctima van protestar a la direcció del col·legi el 1979. Però l'escola no va adoptar cap mesura. La mare de la tercera, el 1993, es va queixar del mateix professor davant el director. En aquesta ocasió, el col·legi sí que va acceptar apartar del centre el docent, però a canvi que la família afectada renunciés a la seva intenció de denunciar el cas a la policia.

PROTEGIR EL PRESTIGI

El director dels Maristes de La Immaculada va dissuadir la mare, que respon a les inicials M. C., del seu propòsit de denunciar el docent A. E. pels abusos sexuals que havia patit el seu fill. Els fets van tenir lloc el curs 1992-93 després de Nadal. Aquesta dona es va presentar a l'escola i va demanar ser rebuda pel director. “La seva secretària em va dir que no em podia atendre, però quan vaig amenaçar d'anar a la comissaria per presentar una denúncia, es va reunir amb mi de seguida”.

M. C.

mARE D'A., VÍCTIMA D'A. E.

El director em va treure del cap la meva intenció de denunciar el professor prometent-me que l'apartarien de l'escola 

Lluny de qüestionar les seves paraules, o de sorprendre's, malgrat que la dona acusava de pederasta un professor del seu claustre, el director del centre li va respondre que l'ensenyant seria apartat del col·legi i li va prometre “que no tornaria a treballar amb nens”. En contrapartida, va mirar de treure-li del cap la idea de denunciar-lo. En una conversa amb EL PERIÓDICO registrada en vídeo, la mare assegura que el responsable del col·legi li va fer veure que posar aquest delicte en coneixement de la policia suposaria un cop dur “per al prestigi” de la institució.

M. C. es penedeix d'haver-se deixat convèncer i per això ara, al costat del seu fill A., vol explicar públicament el seu cas. Per protegir la identitat del fill, tots dos apareixen al vídeo sense cara i amb la veu distorsionada.

R.

VÍCTIMA D'A. E.

Vaig arribar a casa amb la cremallera dels pantalons trencada i la meva mare em va preguntar com havia passat

LA XIFRA DE VÍCTIMES

El professor A. E. va ser tutor d'un curs d'EGB a La Immaculada durant almenys 15 anys. Aquest diari ha pogut contactar amb tres víctimes diferents del docent: R., de 46 anys, que va patir abusos al curs 1978-79; J., de 37 anys, al curs 1988-89, i finalment A. (el fill de M. C.), de 32 anys,  al curs 1992-93.

R., J. i A. no mantenen cap relació entre si, però els seus relats són gairebé idèntics. Tots tenen lloc a l'interior de la classe del professor A. E. El primer i l'últim el van tenir de tutor quan cursaven tercer d'EGB. Tenien 9 anys. El segon el va tenir de tutor a quart d'EGB. Tenia 10 anys.

J.

víctima d'a. e.

Ens cridava un per un a la seva taula i mentre corregia el treball ens tocava els genitals per sota del xandall

Durant la classe, A. E. cridava a la seva taula els alumnes nois. Els feia posar-se en fila davant seu "per corregir-los" els treballs. Quan arribava el torn de cadascun, el cridava al seu costat, de manera que el panell frontal de la taula amagués a la resta dels nois gairebé tot el cos del menor i el que feia una de les mans del mestre. El que feia aquesta mà, segons els tres relats, era tocar-los els genitals. Això ho van viure "en repetides ocasions". A. no recorda si per dins o per fora dels calçotets. J. rememora que ell anava “amb xandall” i que el mestre el tocava per sota de la roba interior, "per masturbar-lo". R., malgrat que ja han passat gairebé 40 anys, ho té gravat a la memòria, i remarca que el que ell va viure, en plena classe, també superava el que es podrien considerar com a simples palpacions. 

A.

víctima d'a.e.

No ens cabia al cap que un adult es pogués portar malament amb nosaltres

J. està segur que el mateix que van patir ells també ho devien patir més alumnes. L'elecció de les seves víctimes es regia pel sistema "d'assaig i error”. No grapejava tots els alumnes, però sí que ho va intentar "amb molts": els que no van saber “com defensar-se” són els que van patir “els abusos de manera més continuada”, relata. Amb els anys, A. n'ha anat parlant amb els seus companys, que també van viure el mateix. Explica la "frustració" que sentien quan es van fer "grans" mentre s'adonaven que "un adult s'havia aprofitat" d'ells. Cap d'aquests tres, als 9 i 10 anys, "podien entendre" -en paraules d'A.- que un professor "d'una escola religiosa" es pogués "portar malament". 

Després de l'entrevista amb aquest diari, el fill de M. C. ha enviat una denúncia telemàtica als Mossos d’Esquadra per posar-los al corrent dels abusos soferts a mans del professor A. E. Ni J. ni R., de moment, faran aquest pas. 

M. C. 

Mare d'A., VÍCTIMA D'A. E.

El director em va dir que ja estava al corrent del que feia aquell professor 

QUEIXES IGNORADES

Notícies relacionades

Els pares de R. van anar a parlar amb la direcció el 1979 per denunciar els tocaments que havia patit el seu fill. La seva mare ho va descobrir accidentalment, quan R. va tornar un dia a casa amb la cremallera dels pantalons trencada. “Em va preguntar com em podia haver trencat d'aquella manera la cremallera”, recorda. “Li vaig explicar que havia sigut el meu mestre quan em tocava". Els seus pares es van reunir amb la direcció, i ell creu recordar que arran d'aquella reunió els tocaments es “van acabar”. Però l'escola no va imposar més mesures. A. E. va seguir donant classes i R. va seguir sent el seu alumne. Si, gairebé 14 anys després, el 1993, el director del col·legi no va qüestionar les paraules de M. C., va ser perquè el centre ja havia rebut altres queixes d'altres pares amb anterioritat. "El director em va dir que ja estava al corrent del que feia aquest professor", rememora M. C., la mare d'A. Fins llavors, l'escola s'havia posat del costat del docent. El 1993 la direcció el va apartar del centre, però va evitar la denúncia i la investigació policial i la causa judicial consegüents.

Aquest diari ha intentat sense èxit conèixer la versió de la direcció del col·legi La Immaculada dels Maristes.