El pare de la víctima d'abusos als Maristes: "El volia matar"

El progenitor explica que el seu fill només es va atrevir a explicar el cas a la seva mare a través de Whatsapp anys després

El noi no va poder completar l'ESO i durant temps ha seguit tractament psicològic

icoy32665747 barcelona    04 02 2016      sociedad      denunci160204220855

icoy32665747 barcelona 04 02 2016 sociedad denunci160204220855

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"¿Mama, tu tens secrets?". Aquesta pregunta d'un noi de 19 anys, sumit en una depressió d'origen imprecís, va precedir una revelació que va canviar per sempre la vida dels seus pares. Va tenir lloc el 22 de desembre del 2013 i va ser a través de Whatsapp. La mare, intrigada, va respondre que “no”. El fill es va armar de valor i va teclejar el següent missatge: "Jo sí que tinc un secret". I va seguir: “Mama, un professor de gimnàstica va abusar de mi a l'escola".

El pare va escoltar en diferit, i per boca de la seva dona, el relat de les violacions que va patir per part del docent d'educació física, al col·legi Maristes de Sants-les Corts (Barcelona). Ho recorda amb les mans tremoloses i confessant obertament que des d'aleshores ha sentit sovint "ganes de matar-lo".  

Així que la dona va callar, ell es va aixecar i va anar directament al centre per parlar amb la direcció, per demanar explicacions. Allà va escoltar estupefacte que la seva denúncia no era nova perquè ja hi havia un precedent del 2011. Aquesta denúncia, presentada contra el professor per part del pare d'una altra víctima, s'havia arxivat i l'institut va donar per tancat l'assumpte acomiadant el professor. El docent, tal com confirma el mateix centre en un comunicat, "va confessar els fets". Però, com diu aquest pare, la direcció “no va fer res més per saber si hi havia més víctimes”.

EL CONSORCI D'EDUCACIÓ NO EN SABIA RES

De fet, afegeix molest, ell s'ha posat fa poc en contacte amb el Consorci d'Educació de Barcelona i aquesta institució, de la qual depenen els inspectors d'educació encarregats d'obrir expedient per un problema d'aquesta gravetat, li ha comunicat que els Maristes no els van informar mai que hi hagués queixes de dues famílies, el 2011 i el 2013 (la seva).

“Em sap greu que no ho investiguessin més, que no preguntessin a més pares i a més exalumnes si havia passat altres vegades. I, sobretot, que no ens hagin trucat per interessar-se per com està el meu fill”.  

UNA FERIDA PROFUNDA

El seu fill no va poder acabar l'ESO i va abandonar l'educació en el segon curs d'aquesta etapa. “Sabíem que no volia anar a classe de gimnàstica, però poca cosa més”, recorda. “Ens van dir que es tractava d'un cas de 'bullying' i nosaltres ens ho vam creure”, lamenta. Quan va sortir de l'institut va començar a estudiar cursos de formació professional, que “no va poder acabar”, i va intentar buscar feina, que “no va trigar a abandonar”. Al final, “es va tancar a casa”. Fins que, gràcies al Whatsapp, va trobar el coratge necessari per demanar ajuda. No sabien “com ajudar-lo”.

La confessió va fer que el posessin en mans de psicòlegs perquè recordar les humiliacions sexuals a què va ser sotmès per part d'aquest professor el va deixar “molt tocat”. El pare no va denunciar els fets per això. Els mateixos terapeutes ho van desaconsellar perquè “no el veien amb forces" per suportar un procés judicial que faria revifar tot el malson. “Ara està més bé”, i ara és quan han decidit passar comptes.

DESTROSSAT

Robant-li temps a la “feina” i la “família”, fa dies que intenta estirar el fil fins al final i fer la feina que creu que haurien d'haver fet els professors i la direcció d'aquest col·legi. A través d'EL PERIÓDICO demana a totes les persones que llegeixin la notícia que si coneixen altres abusos es posin en contacte amb ell o que els denunciïn als Mossos.

Notícies relacionades

Les ferides íntimes que “les violacions” que aquest professor de gimnàstica va portar a terme al despatx que tenia al costat de la piscina “han destrossat" el seu fill. Però, segons assegura, també els quatre exalumnes, d'edats compreses entre els 20 i els 40 anys, també víctimes del professor de gimnàstica que fins ara ha trobat. 

“Vull que li caigui al damunt tot el pes de la llei”, afirma mentre recull els papers d'una investigació que segueix tan de prop com els mateixos Mossos. Va enfundat en un uniforme d'instal·lador. Repara calderes mentre busca justícia per al seu fill.