Examen al pla de xoc social

EL PERIÓDICO fa una revisió de l'acord entre JxSí i la CUP per invertir en polítiques socials, sanitat i ensenyament tras anys de retallades

icoy32184337 barcelona  barcelones  16 12 2015  sociedad      e160116201019

icoy32184337 barcelona barcelones 16 12 2015 sociedad e160116201019

1
Es llegeix en minuts
TONI SUST / ÀNGELS GALLARDO / MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

El pla de xoc del nou Govern català és, aparentment, la perla d'aquest de nou període, l'embrió de la nova Catalunya: un full de ruta que hauria de traduir-se en avantatges palpables per a la ciutadania, que està passant els pitjors anys que ha conegut en moltes dècades. Els governs d'Artur Mas han portat a terme una decidida política de retallades socials, argumentant per a això la crisi i la precarietat de les arques de la Generalitat.

Notícies relacionades

Ara, el pla de xoc inclou partides pressupostàries en alguns aspectes. Parcials i insuficients en el tema sanitari, on les serioses retallades queden simplificades i immerses en llacunes irresoltes. Però en altres al·ludeix a mesures ja existents, o que seguirien el seu curs en qualsevol cas, encara que probablement amb un ritme inferior d'aplicació. També figura en el pla un bloc de mesures que, de moment, sols són l'expressió d'un desig.

El pla de xoc afecta diversos apartats, essencialment: polítiques socials, sanitat i ensenyament. Fruit de l'acord entre JxSi i la CUP, és el document de treball principal de l'Executiu de Carles Puigdemont. El pla també es veurà afectat pels pressupostos: si, com ara sembla probable, la Generalitat acaba prorrogant el pressupost del 2015 per a un any més, els prop de 270 milions d'euros que preveu el pla hauran de detreure altres partides ja existents. Només si hi ha pressupost nou es podran explorar vies per obtenir nous ingressos.