ANÀLISI DE SENTÈNCIES JUDICIALS

Pederastes en família

La majoria dels abusos a menors els cometen homes de l'entorn de la víctima, segons un estudi del Tribunal Suprem

Les pràctiques acostumen a mantenir-se durant molts anys

Protesta 8 Pintades, fa un any, contra un capellà de Granada detingut per suposats abusos a menors.

Protesta 8 Pintades, fa un any, contra un capellà de Granada detingut per suposats abusos a menors. / EFE / PEPE TORRES

3
Es llegeix en minuts
Margarita Batallas
Margarita Batallas

Periodista

ver +

La major part dels abusos sexuals a menors estan protagonitzats per persones de l'entorn immediat de les víctimes. Apareixen en els seus àlbums familiars, les amenacen i les entabanen amb regals. Solen començar quan els infants tenen una edat mitjana d'11 anys però triguen molt de temps a denunciar-los. Aquest és el perfil dibuixat pel Tribunal Suprem sobre aquesta mena de delictes a partir de les sentències dictades en els dos últims mesos.

Un 33% de les sentències que revisa la sala penal de l'alt tribunal versen sobre abusos a menors. Sense anar més lluny el mes d'octubre passat el 17% de les resolucions dictades van ser sobre aquesta classe de delictes i aquest mes de novembre té previst revisar-ne 25 casos més. A partir de la seva anàlisi han establert que el delinqüent sexual forma part del cercle més pròxim de la família fins al punt que la seva foto forma part de l'àlbum familiar o fins i tot s'exhibeix al saló de la casa. En altres casos són coneguts de la família.

Amenaces

Tots recorren a les mateixes frases amenaçadores per aconseguir els seus objectius. Les nenes senten un cop i un altre: «Si ho expliques, no et creuran» o «si ho expliques, me n'aniré de casa i la família patirà per culpa teva». Segons els jutges, hi ha «una desproporció entre les posicions d'abusador i abusada, que determina una conducta de pressió moral sobre la part feble».

Un dels perfils de pederastes més habituals es correspon amb homes que estan a l'atur i que cometen el delicte mentre la seva parella, que és la mare de la víctima, treballa. Hi ha pares que també cometen aquest tipus de delictes davant la ignorància de la mare, avis que pateixen alguna mena de demència senil, amics que comparteixen pis o familiars directes o indirectes.

La mecànica és similar en tots els casos. Aquest tipus de delinqüents busquen quedar-se a soles amb el menor. Aprofiten l'absència de la mare si ella treballa o els moments en què van a recollir la seva víctima del col·legi. En moltes ocasions l'abusador premia els menors amb regals com roba o mòbils, que els permeten mantenir un contacte més personal a través de missatges.

L'edat mitjana de les víctimes d'aquest tipus de delicte ronda els 11 anys. Són molts els abusadors estrangers que intenten convèncer els togats, sense cap èxit, que als seus països d'origen les nenes comencen a mantenir relacions sexuals a aquesta edat.

Les víctimes han patit aquest tipus d'abusos, segons l'alt tribunal, «durant llargs períodes i només ho denuncien quan, un cop són majors d'edat, han aconseguit oposar-s'hi i fer-los parar» a l'adquirir «prou fortalesa mental per explicar-ho a altres persones i enfrontar-se als fets».

Els jutges també han constatat que les víctimes d'aquest tipus de delictes pateixen un turment que es manifesta en episodis de depressió, ansietat i en un baix rendiment escolar. Així mateix, han observat pèrdua d'autoestima, irascibilitat, hipersensibilitat, incapacitat per oblidar el que s'ha viscut, bloqueig emocional, confusió entre sexualitat i afectivitat, por de la figura masculina i, en alguns casos, alteració del desenvolupament de la sexualitat.

Notícies relacionades

Aquest tipus de delinqüència no entén de classes socials. El Tribunal Suprem ha confirmat sentències condemnatòries de llicenciats universitaris i altres persones de renda elevada. A un llicenciat li van caure 13,6 anys per «introducció de membres corporals per via vaginal i anal» a la seva filla durant vuit anys. La menor el va denunciar quan va fer 21 anys i va narrar que el seu pare accedia al seu dormitori situat en un semisoterrani quan els altres membres de la família dormien.

El Suprem va confirmar també una condemna de 14,6 anys de presó a un home que va abusar durant vuit anys de la seva cunyada d'11 mentre tots residien a la casa dels pares de la seva dona. La víctima va callar durant aquest període i va explicar el seu drama a una amiga quan va ser major d'edat.