El Suprem tomba les esperances de les víctimes de la talidomida

El tribunal rebutja el recurs presentat contra la sentència que va anul·lar les indemnitzacions

Els afectats parlen de «revés inesperat» i anuncien que recorreran al TC i a Estrasburg

Víctimes de la talidomida reclamen una indemnització, el febrer passat als voltants del palau de la Moncloa, a Madrid.

Víctimes de la talidomida reclamen una indemnització, el febrer passat als voltants del palau de la Moncloa, a Madrid. / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Les esperances dipositades en el recurs presentat davant el Tribunal Suprem per les víctimes de la talidomida se'n van anar en orris ahir de manera estrepitosa. Malgrat l'escrit de 254 folis presentat per la fiscalia en què es recolzava la seva causa, la Sala Civil va confirmar ahir la sentència de l'Audiència de Madrid que l'octubre de l'any passat els va negar les indemnitzacions reclamades al fabricant del medicament que les seves mares van prendre durant l'embaràs i els va produir terribles malformacions .

L'alt tribunal ha rebutjat el recurs de cassació gairebé per unanimitat, per 8 vots contra un, i avalat l'argument esgrimit pels magistrats de Madrid: que la demanda es va presentar fora de termini, quan el delicte ja havia prescrit.

Davant de l'edifici de la plaça de la Villa de París s'havia concentrat des de primera hora del matí un petit grup de víctimes, animades per l'actitud mostrada per la fiscalia i pels senyals positius que els havia transmès el president del Suprem en la reunió celebrada arran de la presentació del recurs. «Estem sorpresos de s'hagi desestimat. És un bon revés. L'informe del fiscal no ha servit de res», va encertar a dir en un primer moment José Riquelme, president de l'Associació de Víctimes de la Talidomida a Espanya (Avite).

GREUGE / Malgrat el cop dur que han rebut, no tiraran la tovallola. Tenen decidit recórrer al Tribunal Constitucional i si aquest no els dóna la raó aniran al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. «Seguirem lluitant», ha promès Riquelme. L'advocat de l'organització, Ignacio Martínez, va recordar que la decisió representa un «greuge comparatiu» amb el que passa en altres països com Alemanya o Austràlia, on sí que es va indemnitzar aquests afectats.

En una primera sentència, un jutjat de Madrid havia donat la raó als afectats i havia ordenat al laboratori alemany Grünenthal pagar-los unes elevades indemnitzacions. En concret va establir el pagament de 20.000 euros per cada punt de minusvalidesa reconegut per l'Administració. La sol·licitud havia sigut plantejada per Avite.

Però l'Audiència Provincial i ara el Suprem consideren que havia transcorregut de sobres el termini de prescripció. Aquest és d'un any en les demandes civils des que es descobreixen els efectes perniciosos. Les víctimes sostenen que el termini havia de començar a comptar des de la publicació del decret que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va dictar l'any 2010 en què reconeixia els perjudicis causats pel medicament. Però aquell restrictiu decret tan sols ha concedit ajudes a una vintena dels centenars d'afectats. En tot cas, el TS considera que no pot ser tingut en compte per calcular el termini de prescripció. Haurien d'haver demandat l'empresa molt abans.

La resolució deixa oberta la possibilitat de noves reclamacions civils fundades en l'aparició de danys no coneguts fins ara i respecte als quals, per tant, no hagi transcorregut el termini de prescripció. Els afectats ja les estan preparant però en aquest cas les indemnitzacions tan sols podrien cobrir els nous danys.

Notícies relacionades

La reacció de l'empresa ha sigut idèntica a la mantinguda fins ara. Ha insistit que les víctimes de la talidomida ja compten amb mitjans «satisfactòriament establerts» per beneficiar-se d'ajudes econòmiques.

SUPORT DE SÁNCHEZ / Però els afectats pugnen per obtenir indemnitzacions justes i pensions que el Govern central es nega a concedir. Després del revés judicial de l'octubre de l'any passat, Sanitat es va comprometre a estudiar les propostes d'Avite en aquest sentit però encara no n'ha dit res. El PSOE sí que hi va donar suport i va presentar una proposició no de llei al Congrés, rebutjada pel PP. El seu líder, Pedro Sánchez, ahir els va enviar ànims i va reiteirar el compromís de ecolzar-los.