Un Niño sense precedents es gesta al Pacífic

L'ONU adverteix d'un escalfament excepcional de les aigües de l'oceà

El fenomen està vinculat a sequeres i inundacions a mig món

Inundacions a Chosica,al Perú el març del 1998.

Inundacions a Chosica,al Perú el març del 1998. / AFP / EDUARDO VERDUGO

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Les anàlisis satel·litàries i amb boies marines coincideixen a assenyalar que en aigües del Pacífic s'està formant un Niño que es podria convertir a finals d'any en un dels més potents des que el 1950 va començar l'anàlisi de dades, segons els pronòstics de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM). Encara que «els impactes d'aquest episodi ja es deixen sentir en algunes regions», com recorda l'OMM, la tendència indica un augment de la intensitat que arribarà al seu màxim a l'hivern.

El Niño és una anomalia climàtica d'origen complex -i discutit- que té com a manifestacions més conegudes l'escalfament de les aigües superficials del Pacífic oriental, un augment del nivell mitjà de l'oceà i l'alteració dels patrons de vent. Tot plegat comporta un canvi en els corrents freds i en el règim de pluges als països riberencs -generalment inundacions a Amèrica i sequeres a Àsia i Austràlia-, encara que cada vegada són més els estudis que qualifiquen El Niño de fenomen d'abast planetari i vinculen la seva aparició a desastres a mig món, incloent-hi Àfrica i fins i tot Europa.

«Hi ha molts resultats estadísticament significatius», explica Anna Cabré, especialista en dinàmica de clima i oceans de la Universitat de Pennsilvània, als Estats Units. El Niño, prossegueix la investigadora catalana, «és una de les fluctuacions naturals de la Terra més importants, amb repercussions a tot el món». De fet, si aquest any s'espera que la temperatura mitjana mundial arribi a batre tots els rècords, és en bona part per la presència de l'intens Niño del Pacífic.

SENSE PERÍODE DE RETORN / El Niño és un fenomen sense un període de retorn fix. No obstant, la previsió en aquesta ocasió es fa encara més difícil, reconeix l'OMM, perquè les condicions són molt diferents de les que hi havia el 1997-1998, quan es va manifestar l'últim gran Niño. «El món ha canviat i han emergit nous patrons amb l'escalfament global», va explicar David Carlson, especialista de l'OMM, al presentar aquesta setmana les previsions d'evolució del fenomen. «No sabem què passarà: si els dos patrons es reforçaran o si s'anul·laran -va afegir-. Realment no ho sabem perquè no en tenim precedents».

Alguns estudis sostenen que les noves condicions tèrmiques dels oceans afavoriran el sorgiment de Niños potents. «També sembla que cada vegada hi ha més Niños, però encara no és una tendència supersignificativa», afegeix Cabré.

El Niño es va començar a detectar l'hivern passat, quan les aigües superficials del Pacífic equatorial es van situar 0,5 graus per sobre de la mitjana habitual, una anomalia que no es detectava des del 2010 i que acostuma a ser el preludi del fenomen. Tenint en compte la progressió posterior, l'OMM va informar que és probable que se sobrepassin els dos graus d'anomalia i que el fenomen iguali o superi en intensitat al del 1997-1998, recordat pels desastres que va causar en nombrosos països. En termes similars s'ha manifestat la NOAA, l'autoritat oceànica i atmosfèrica dels Estats Units.

Notícies relacionades

A més de l'escalfament de les aigües, l'OMM recorda que també s'han observat característiques «clàssiques» que antecedeixen el fenomen, com és el cas d'un augment de la nuvolositat i de la precipitació «a l'est de la línia internacional de canvi de data [...] i un debilitament dels vents alisis de les parts occidental a oriental i central del Pacífic». «Tots aquests efectes comencen com a soroll, però es retroalimenten fins a originar un Niño més o menys fort», insisteix Cabré. «Si comparem l'evolució del Niño de l'any 1998 i el d'ara, veiem que anem pel mateix camí o fins i tot pitjor, però s'ha de recordar que tots són prediccions», afegeix la investigadora de la Universitat de Pennsilvània.

MILLORAR PREPARATS / No obstant, en relació amb el 1997, els països afectats compten ara amb més experiència i informació, la qual cosa els pot ajudar a prendre mesures de prevenció, opina l'OMM. I una de les primeres mesures en aquest sentit ha sigut la cancel·lació del tram peruà del ral·li Dakar 2016. El que sí que sembla clar són els mesos més proclius perquè s'arribi al màxim: El Niño acostuma a culminar a l'hivern -de fet, rep el seu nom perquè al Perú, on és temut, s'acostuma a manifestar amb l'arribada de les festes de Nadal-, malgrat que els seus efectes es poden arribar a prolongar fins a la primavera.