«Condemnen aquestes menors a recórrer a la clandestinitat»

4
Es llegeix en minuts
MAURICIO BERNAL / BARCELONA

Coordinadora de l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, Sílvia Aldavert és una de les veus més crítiques amb la reforma de la llei de l'avortament aprovada ahir al Congrés amb els vots del PP -i només del PP-. D'«error gravíssim» qualifica el canvi més substancial que introdueix la nova norma: l'obligació que a partir d'ara tindran les noies de 16 i 17 anys de comptar amb l'aprovació dels pares per a la interrupció del seu embaràs.

-¿Un error gravíssim?

-Totalment. Ens sembla un error gravíssim perquè és una mesura que és moral i ideològica i que no respon a cap necessitat social ni sanitària. L'única cosa que farà és retallar els drets de les dones, de les menors en aquest cas. El que aconseguirà aquesta llei és que aquestes menors, que són un nombre molt petit, es vegin desprotegides a nivell de legislació i pensin a recórrer a mètodes clandestins que posaran en perill la seva vida.

-És a dir que entén que la principal motivació d'aquesta nova norma és ideològica, ¿no?

-No té cap més sentit que l'ideològic, en efecte, no hi ha una altra manera de veure-ho que des del punt de vista d'aquesta escomesa ideològica i moral ultraconservadora que l'únic que pretén és retallar drets.

-Parlem d'aquella porció de població afectada per la nova norma, les noies de 16 i 17 anys. 

-Sí. Estem parlant que el 80% de les menors en una situació d'embaràs indesitjat que decideixen interromprelo ho fan amb l'acompanyament de les seves famílies, i només al voltant d'un 13% o 14% ho fa sense aquesta autorització o acompanyament. Segons l'últim estudi de l'Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l'Embaràs, es tracta anualment d'unes 500 joves a tot l'Estat espanyol.

-El que s'ha dit des que es va saber de les intencions del Govern: que és una llei que afecta molt poques noies, i que les perjudica.

-És una xifra molt reduïda, sí, però l'important aquí és que acostumen a ser noies en una situació molt vulnerable, que no poden comptar o no volen comptar amb el suport familiar per qüestions molt importants, són dones víctimes de situacions de desestructuració familiar, per exemple, o de violència estructural a la família. Són contextos molt difícils, fins i tot de desemparament familiar, de joves que senzillament estan soles i no tenen les seves famílies i no tenen aquest suport,

-Sembla una victimització doble. Dones en situació difícil empeses a una altra situació difícil.

-No és gratuït que els professionals que les atenen decideixin que la seva situació és tan complicada i complexa que efectivament no poden esperar que vagin amb les seves famílies a interrompre l'embaràs. Bé, doncs a partir d'ara ni tan sols tindran el suport dels serveis públics, com el tenien fins ara, i en aquest sentit són menors que quedaran desprotegides, i repeteixo, que a falta d'alternatives quedaran condemnades a recórrer a mètodes clandestins. Ens sembla fins i tot més greu a una Unió Europea on està passant just el contrari, on es defensen cada vegada més els drets sexuals i reproductius de les dones, així com l'accés a la salut sexual de totes.

-¿Què revela això, un desconeixement de la realitat social per part del Govern?

-Des del nostre punt de vista no es tracta de desconeixement, creiem que s'ignora deliberadament per ideologia, per moral i per interès. Perquè és clar que hi ha un interès per part del partit de Govern d'acontentar els sectors més conservadors de la societat, quan és evident que a nivell social no hi ha una demanda en aquest sentit, i quan és evident que tampoc hi ha una necessitat sanitària. No té lògica un canvi d'aquest tipus. En part és el mateix que està passant amb la pastilla de l'endemà.

-¿En quin sentit?

-En el sentit que la sentència del Tribunal Constitucional ha sigut també purament ideològica. És preocupant perquè marca jurisprudència i evidentment permet a les farmàcies, que són un servei públic, no oferir un servei obligatori. Per a nosaltres també és gravíssim, i ens sembla surrealista que estigui passant això en un món tan global i en una Europa en la qual es fa tot al contrari, i quan a nivell internacional es recolzen tota mena d'acords per garantir els drets sexuals i reproductius. Doncs aquí el Govern aplica tot el contrari. És de jutjat de guàrdia.

Notícies relacionades

-En resum, ¿vostè creu que tot això es fa d'esquena a la societat? ¿A una majoria, almenys?

-A nivell de massa social s'ha demostrat en els últims anys que la gent rebutja canviar la llei de l'avortament, al contrari, s'ha demostrat que la massa social està d'acord a garantir i defensar els drets sexuals de les dones. Esperem que les noves generacions, a nivell social i polític, entenguin que sense les llibertats de les dones garantides no es pot avançar cap a una societat millor.

Temes:

Avortament