AFECTA SATÈL·LITS I ORDINADORS

L'últim minut del juny tindrà 61 segons

Es tracta d'una anomalia per ajustar els rellotges a la rotació de la Terra, que és irregular

Aquest segon, a les 23.59:60, podria causar un gran desgavell a internet com ja va passar el 2012 amb alguns servidors, que ho van interpretar com un error

L’últim minut de juny tindrà 61 segons, per compensar la rotació de la Terra. / periodico

1
Es llegeix en minuts

L'últim minut del mes de juny, aquest dimarts, tindrà 61 segons per ajustar els rellotges a la rotació de la Terra, ha anunciat el Servei Internacional de Rotació de la Terra i Sistemes de Referència (IERS) de l'Observatori de París.

Encara que les persones no notaran aquest canvi, la nit d'aquest 30 de juny a l'1 de juliol, entre les 23.59 i les 00.00 hores, hi haurà un segon més, una anomalia que es deu al fet que la rotació de la Terra és irregular.

"Els grans sistemes de navegació per satèl·lit i els sistemes de sincronització de les grans xarxes d'ordinadors hauran d'haver tingut en compte aquesta modificació per no tenir problemes amb les seves aplicacions informàtiques", ha explicat Daniel Gambis, director del Servei de Rotació de la Terra.

EL 2012, L'ÚLTIMA VEGADA

L'IERS ha afirmat que no és la primera vegada que això passa, ja que des de l'any 1927 s'ha afegit un segon més en un total de 26 ocasions per reajustar el calendari humà al moviment dels astres. L'última vegada que es va afegir aquest segon extra va ser el 2012.

No obstant, hi ha molts països en contra d'aquest "segon intercalat", i es mostren més partidaris d'afegir una hora cada 600 anys, idea proposada per la Unió Internacional de Telecomunicacions. Mentre que la Xina i la Gran Bretanya s'oposen al canvi, els EUA, Itàlia, França, Alemanya, el Japó i Rússia el recolzen.

Segons l'IERS, la Terra té una tendència a desaccelerar-se, per la tracció gravitacional entre la Lluna i el Sol, responsable de les marees. Així mateix, també depèn de moviments atmosfèrics, variacions dels gels i forces com els sismes.

CALENDARIS CIVILS

Notícies relacionades

Aquest segon extra és necessari per mantenir els estàndards sincronitzats amb els calendaris civils, de base astronòmica. 

Aquest segon a les 23.59:60 podria causar un gran desgavell a internet, com ja va passar el 2012 quan els servidors d'internet Foursquare, Reddit o LinkedIN ho van interpretar com un error.