Com refer una llar en el desastre del Nepal

Aldees lnfantils, amb 30 anys d'experiència al Nepal, munta campaments d'emergència amb aigua potable, aliments i refugi per als supervivents que el cruel terratrèmol no va devorar. Milers d'orfes requereixen atenció.

DOLOR NEPALÈS.Un nen recorre les ruïnes d’edificis destruïts pel sisme.

DOLOR NEPALÈS.Un nen recorre les ruïnes d’edificis destruïts pel sisme. / aldeEs infantils

5
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES

Atenció mèdica, aliments, vivenda i protecció són, per aquest ordre i en aquests moments, prioritats absolutes i urgents per als supervivents del terratrèmol al Nepal. Rescatar amb vida algú entre les pedres de cases, edificis o temples és ja un miracle. La celeritat que requereix salvar els que van sobreviure camina per sobre, ara, de la desolació d'un poble que ha perdut més de 7.000 persones. Oenagés internacionals estan  al peu del canó curant ferides obertes que, abans ja de tancar-se, descobriran milers de persones sense llar i sense familiars a qui abraçar. A la majoria d'ells ni els hauran pogut enterrar.

L'organització internacional Aldees Infantils és una de les potents oenagés sobre el terreny. Fa 30 anys que treballen  al Nepal, on tenen deu aldees -llars temporals per a menors orfes o sense recer familiar, de moment-. Però la seva atenció primordial s'ha desplaçat ara a les proximitats del punt on hi va haver l'epicentre del terratrèmol que va esquedar la terra a la vall de Kàtmandu. «Juntament amb l'Exèrcit local, hem establert dos campaments per als afectats a les ciutats de Kavre i Jorpati. A més de procurar l'ajuda d'emergència ineludible -aigua, menjar i un espai per dormir-, el personal d'Aldees Infantils SOS del Nepal «ja està avaluant la situació per treballar en la reunificació familiar i per donar suport als nens que s'hagin quedat sols, així com a les famílies que necessiten ajuda», segons exposa l'organització en un dels seus comunicats des del castigat país.

EL GRAN REPTE DE REFER UNA CASA/Apartar runa i aixecar cases, edificis i temples trigarà a tornar la imatge de normalitat a la capital nepalesa. Però algun dia Kàtmandu ho podrà veure. No obstant, les esquerdes que el terratrèmol del Nepal ha obert en  milers de cors són solcs impossibles de tancar. Però sí que pot compensar aquests buits el refugi en llocs com els que Aldees pot oferir en situacions així.

Uns orfes com tots els que el terratrèmol del Nepal arribarà algun dia a comptabilitzar, van inspirar el naixement d'Aldees Infantils al món. «Va ser el 1949, al final de la segona guerra mundial, quan l'austríac Hermann Gmeiner, al contemplar la imatge de la destrucció i els milers de nens que havia deixat sense pares, i tants altres pares a la recerca  de nens, va fundar la primera aldea infantil a la localitat del Tirol austríac d'Imst», recorda el vicepresident d'Aldes Infantils SOS Espanya, Francesc Xavier Martín Burillo.

EFECTIUS DES DE L'AFECTIVITAT/ «Amb el seu projecte d'idear entorns al més semblants a un verdader nucli familiar on albergar l'orfandat amb calidesa i valors humans, Gmeiner va trencar amb el concepte clàssic d'orfenat», explica Martín Burillo. «A les aldees, el menor queda individualitzat com un membre més de la família. No és l'ocupant de la llitera 17B. Cada nen, cada nena, té nom i cognom, i les seves carències emocionals i espirituals adquireixen molta més rellevància. Aldees construeix un pla de desenvolupament individual per a cada menor orfe o privat del suport dels seus progenitors o altres familiars, de manera temporal», desgrana el vicepresident d'Aldees Infantils SOS Espanya. «Així, el menor passa de ser un objecte de protecció a un subjecte de drets», afegeix Martín.

Els drets de la infància, també per als nens i nenes que han quedat orfes al Nepal, han de ser garantits per la humanitat. «En aquests moments, el més important és trobar els nens que han sigut separats de les seves famílies», declara des del Nepal Shankar Pradhananga, director nacional d'Aldees Infantils SOS al devastat país asiàtic. «Hi ha tres aldees infantils a la vall de Kàtmandu, i totes elles estan obertes per als nens necessitats. Ara requereixen ajuda d'emergència, protecció, vivenda, aliments i atenció mèdica, i a llarg termini intentarem reunir-los amb els seus pares o familiars. Si això no és possible, trobaran una nova llar en alguna de les nostres deu aldees al Nepal. Aquí, molts nens ja eren vulnerables abans del terratrèmol, a causa de la pobresa. Ara, a més, estan exposats al caos», contextualitza Pradhananga. «Els nostres pensaments estan amb la gran quantitat de nens i adults afectats per la tragèdia nepalesa, en un nombre que va en augment», va afegir el secretari general d'Aldees Infantils SOS Internacional, Richard Pichler.

JUGAR I RELAXAR-SE, MALGRAT EL CONTEXT/ A més dels dos campaments d'emergència habilitats per Aldees Infantils a Kavre i Jorpati, l'organització internacional, privada i sense ànim de lucre, ha instal·lat a Bhaktapur un espai SOS nens a disposició d'infants nepalesos de famílies que ho han perdut tot en el terratrèmol. És un refugi segur on els menors poden jugar, relaxar-se i expressar el seu trauma a través del dibuix i altres activitats.

Notícies relacionades

Per Aldees Infantils, actuar en l'emergència d'una catàstrofe on l'organització ja estava assentada anteriorment facilita la materialització de la seva ajuda. «El seu coneixement del país, la seva experiència amb les famílies i la disposició d'un personal capacitat, li permet accedir ràpidament als llocs afectats i posar en marxa el dispositiu d'ajuda. D'aquesta manera, no solament hi presta el seu suport abans, sinó que treballa de manera permanent en la recuperació dels països després de tragèdies com la del Nepal, acompanyant els nens que han perdut l'atenció parental fins que creixen i es converteixen en persones adultes i autònomes, i també les famílies vulnerables que necessiten suport», expressen des de l'organització mundial Aldees Infantils.

«Aprofitem els nostres recursos i la nostra experiència al Nepal per proporcionar ajuda urgent als nens directament afectats pel desastre. Això inclou els nens que s'han quedat sols, els que han perdut la casa i també els que tenen una família que està lluitant per cuidar-los però que s'ha quedat sense recursos a causa de la tragèdia. A aquells pares que estan separats dels seus fills, els oferim el nostre compromís de fer tot el possible per reunir-los amb la seva família i, en nom dels que han mort, atenció als seus orfes», diu el secretari general de l'organització, Richard Pichler. Quan l'últim fotògraf marxi, Aldees Infantils seguirà al Nepal.