Un diari local de Carolina del Sud guanya el més prestigiós dels Pulitzer

El 'New York Times' s'emporta tres medalles, per dues del 'Los Angeles Times'

La plantilla del diari ’The Post and Courier’ celebra el premi Pulitzer obtingut.

La plantilla del diari ’The Post and Courier’ celebra el premi Pulitzer obtingut. / GRACE BEAHRN (AP)

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Per fer bon periodisme no cal tenir una audiència global ni un pressupost inabastable. 'The Post and Courier', el principal diari de Charleston (Carolina del Sud), ha guanyat aquest dilluns el més prestigiós dels Pulitzer, els premis que distingeixen des del 1917 l'excel·lència periodística als Estats Units. Amb una plantilla de 80 treballadors i un tiratge diari de 85.000 exemplars, el jurat li ha concedit el guardó al Servei Públic per una sèrie d'articles i reportatges ('Fins que la mort ens separi') dedicada a descobrir els motius que van convertir Carolina del Sud en l'estat on més dones són assassinades a mans de la seva parella.

'The Post and Courier' recull el testimoni llegat per 'The Guardian' i 'The Washington Post', premiats conjuntament l'any passat per revelar l'espionatge a escala planetària de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) recolzant-se en les filtracions d'Edward Snowden. "Aquest és el treball de molta gent", ha afirmat Mitch Pugh, director del diari que passa per ser el més antic de tots els del sud del país. "Tots aquí haurien d'estar molt, molt orgullosos", ha afegit. Aquesta és la primera vegada en cinc anys que la guinda dels Pulitzer recau en un diari local.

PREMIS PER AL 'NEW YORK TIMES' I 'LOS ANGELES TIMES'

En termes quantitatius, ha sigut el 'New York Times' el mitjà més reconegut en aquesta edició amb tres Pulitzer, seguit per 'Los Angeles Times', amb dos. Un d'ells ha anat per al treball d'Eric Lipton per les informacions sobre les maniobres fosques de diferents grups de pressió per aconseguir que els fiscals generals de diversos estats desestimessin investigacions o arribessin a acords extrajudicials favorables als seus clients. Lipton compartirà el seu Pulitzer amb la plantilla del 'Wall Street Journal' per una investigació construïda a base periodisme de dades i relacionada amb els pagaments de la sanitat pública (Medicare).

Els altres dos guardons del 'Times' reconeixen la seva cobertura de l'Ebola a l'Àfrica occidental. Un d'ells, en la categoria de Reportatge Fotogràfic, ha anat al col·laborador del diari Daniel Berehulak pels seus retrats de les víctimes del virus al continent negre. L'altre Pulitzer de fotografia se l'han endut els reporters gràfics del 'St Louis Dispatch' pel seguiment dels disturbis racials a Ferguson (Missouri).

Notícies relacionades

Una altra de les grans històries periodístiques de l'any passat van ser els problemes en el servei secret que protegeix el president, un assumpte destapat per Carol Leoning, la periodista del 'Washington Post', premiada ara en la categoria de Reporterisme Nacional. Les seves informacions li van costar el cap al director del servei secret i l'acomiadament de la meitat dels seus càrrecs executius.

Els premis Pulitzer els entrega cada any la universitat novaiorquesa de Colúmbia per encàrrec del mític editor de premsa Joseph Pulitzer que, al morir, va llegar els fons per a la creació del premi i d'una universitat que passa avui per ser la més prestigiosa en el món del periodisme. Aquí es pot consultar la llista completa dels premiats (http://www.pulitzer.org).