¿Es necessita llicència d'armes per tenir una ballesta?

La legislació actual considera la ballesta una arma esportiva que requereix un permís equivalent al de caça menor

Ballesta.

Ballesta.

1
Es llegeix en minuts

El fet que un menor hagi entrat aquest dilluns a l'institut Joan Fuster de Barcelona i hagi matat un professor i diversos alumnes desperta interrogants. El més immediat és saber com és possible a Espanya que un menor tingui accés a una ballesta. És una arma esportiva que requereix llicència equiparable a les armes de caça menor. Està enclavada en la setena categoria d'armes, segons la classificació de la Guàrdia Civil, igual que els arcs o els fusells de pesca submarina, però amb requeriments més estrictes per a la seva tinença. Es necessita una llicència, per tant no és legal que un menor la utilitzi sense supervisió d'un adult .

La ballesta és una arma impulsora, consistent en un arc muntat sobre una base recta que dispara projectils, sovint anomenats perns, que si l'arma és de mida important poden arribar a ser fletxes equivalents a les dels arcs.

La llicència de tipus E és la necessària per a la seva tinença. La llei d'armes classifica les ballestes en les de setena categoria, apartat 2. Les autoritzacions que emparen la tinença d'armes, i en concret d'una ballesta és el que es coneix habitualment com a llicència d'armes, que no es requereix per al cas dels arcs o els fusells de pesca submarina. 

Notícies relacionades

La llicència d'armes de tipus E s'expedeix per a caça menor i té una vigència de cinc anys, i ha de ser revisada de forma biennal i anualment per als més grans de 60 anys i 70 anys respectivament.

Tot i haver-hi un marc legal clar, les ballestes es venen en alguns comerços i a internet sense exigir l'existència d'una llicència legal. Els models més sofisticats que s'utilitzen en caça major poden costar uns 500 euros. El mal que poden fer aquest tipus d'armes depèn més del projectil utilitzat que de la seva capacitat d'impulsió. Un simple bolígraf llançat mitjançant la goma d'un tirador és una arma mortal. Falta saber ara les circumstàncies per les quals un menor ha pogut disposar d'una arma així. 

Temes:

Armas