Sanitat obre l'aixeta dels fàrmacs contra l'hepatitis C

Algunes desenes de milers de pacients rebran les medecines amb el nou pla

Els afectats i els metges celebren com una victòria l'ampliació dels criteris

Cortés, president de la plataforma d’afectats.

Cortés, president de la plataforma d’afectats. / EFE / ZIPI

3
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID / ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

L'esborrany del pla estratègic contra l'hepatitis C elaborat pel comitè d'experts amplia enormement el nombre de pacients a tractar immediatament amb els caríssims medicaments de nova generació. La xifra podria passar dels gairebé 5.000 tractats en l'actualitat a desenes de milers, fins gairebé 100.000, segons van apuntar els representants dels malalts i dels metges, que van sortir molt satisfets de la reunió mantinguda amb els autors del pla i amb responsables del Ministeri de Sanitat.

El gran salt s'ha produït al permetre el document que també es receptin els nous fàrmacs als pacients que es troben en un grau de desenvolupament de la infecció baix, els denominats F2 (una mica de cirrosi hepàtica no significativa). «A llarg termini és el grup on l'administració dels nous medicaments és més beneficiosa perquè s'eviten les complicacions greus que d'una altra manera es produirien en el futur», va destacar a la sortida de la trobada Jaume Bosch, hepatòleg de l'Hospital Clínic i president de l'Associació Espanyola d'Estudis del Fetge.

La ratificació del document ara correspon a les comunitats autònomes, que abordaran la qüestió en un Consell Interterritorial de Salut extraordinari que se celebrarà la primera setmana de març. La qüestió més espinosa és la del finançament que en principi correspon als executius regionals. Ahir no es va parlar de xifres, però Bosch està segur que les autonomies ho aprovaran. El president de la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitits C, Mario Cortés, va assegurar que el secretari general de Sanitat, Rubén Moreno, va garantir durant la reunió que es disposarà dels fons necessaris, i va donar a entendre que el Govern central contribuiria amb una part del cost.

Per determinar el cost és necessari saber el nombre exacte de malalts situats en cada fase de la infecció, tenir un registre que encara està en fase d'elaboració però que sí que estarà a punt per a la cimera autonòmica. La xifra d'uns 100.000 malalts és estimativa. Prové d'una mostra les dades de la qual va facilitar a Mario Cortés el president del Comitè d'Experts, Joan Rodés, una vegada finalitzada la reunió.

A Espanya hi hauria, segons la mostra, uns 200.000 diagnosticats d'hepatitis C que haurien desenvolupat la malaltia, dels quals el 54% es trobarien en les fases 2, 3 i 4, i serien per tant susceptibles de ser tractats amb les innovadores medecines. Bosch creu que la xifra podrien ser una mica inferior, del voltant d'un 30% del total de malalts. En qualsevol cas, admet que seran «desenes de milers, prop de 100.000», els pacients beneficiats.

L'hepatòleg va qualificar de «molt positiva» la proposta, «situada en línia amb el que es fa en la majoria de països europeus» i la més «inclusiva» del continent pel que fa al tipus de malalts que acollirà.

Mario Cortés va celebrar que els experts hagin inclòs totes les propostes que la seva plataforma va presentar al ministeri i va exigir a les comunitats que ara ratifiquin el pla. «Ens mantindrem vigilants perquè es compleixi» el contingut del document.

Notícies relacionades

TRES SETMANES / Tant els hepatòlegs com els afectats van destacar una previsió molt important que s'inclou en el document. Una vegada el metge hagi prescrit el fàrmac, no podran passar més de tres setmanes fins que sigui subministrat. D'aquesta manera es pretén acabar amb els casos de pacients que han esperat mesos pendents que l'autoritzessin comitès de despesa creats als hospitals. El ministeri també crearà un comitè encarregat de vigilar que totes les autonomies s'ajusten al pla per evitar un tracte desigual segons el territori.

El ministeri, que es va negar durant la jornada a oferir cap informació del contingut de l'esborrany, va remetre a mitja tarda una nota en què assegurava que «les xifres que s'han donat no tenen rigor». Un portaveu va dir que desconeixia d'on havia sortit la xifra de 200.000 afectats. El titular del departament, Alfonso Alonso, s'havia limitat unes quantes hores abans a anunciar que amb el pla s'ampliaria substancialment el nombre de pacients susceptibles de rebre els tractaments.