GLOBAL TEACHER PRIZE

El 'Nobel' dels professors descarta l'únic aspirant espanyol

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Cinc homes i cinc dones, la majoria originaris de països asiàtics i americans (menys un britànic i una kenyana), han sigut escollits per a la llista final de nominats al Global Teacher Prize, també conegut com el Nobel del professorat. En la relació no figura el professor saragossà César Bona, l'únic professor espanyol que havia sigut seleccionat entre els 50 finalistes

Els aspirants al guardó, que està dotat amb un milió de dòlars i al qual inicialment es van presentar més de 5.000 candidatures, són el professor afganès Azizullah Royesh, l'índia Kiran Bir Sethi, l'haitià Guy Etienne, la kenyana Jacqueline Jumbe-Kahura i la cambodjana Phalla Neang. La llista la completen, segons ha donat a conèixer aquesta matinada l'organització, el britànic Richard Spencer, el malai Madenjit Singh i els nord-americans Nancie Atwell, Naomi Volain i Stephen Ritz.

El jurat ha reconegut en tots  els seleccionats la seva capacitat per innovar en l'àmbit de l'educació i l'impacte que les seves noves metodologies docents han tingut (i estan tenint) entre els seus alumnes i el seu entorn. Així, per exemple, entre els mèrits del professor nord-americà Stephen Ritz destaca el fet d'haver reduït a zero l'absentisme dels seus alumnes, nois residents al barri del Bronx, que en el 37% dels casos no tenen garantida l'alimentació diària.

Notícies relacionades

La candidata Kiran Bir Sethi, per la seva part, ha dissenyat un mètode d'ensenyament que ha batejat amb el nom de Dissenyo el Canvi i que ja s'ha implantat en gairebé un centenar d'escoles de tot el món. Una altra de les aspirants, Phalla Neang, va començar treballant amb nens cecs en camps de refugiats de l'ONU i és la primera docent cambodjana que ha introduït el braille a les escoles del seu país. També va treballar amb refugiats Azizullah Royesh, que actualment dirigeix una escola a l'Afganistan, en què pràcticament la meitat dels alumnes són nenes.

El nom del guanyador es farà públic el 15 de març vinent, en el marc d'unes jornades sobre innovació educativa, que organitza la fundació Varkey Gem, promotora del premi.