LA GESTIÓ DE LA IMMIGRACIÓ

Imputats 16 guàrdies civils per la tragèdia del Tarajal

La jutge de Ceuta que investiga les 15 morts els acusa d'homicidi imprudent

Els agents eren a l'espigó des d'on es van disparar les pilotes de goma

Rescat del cos d’una de les víctimes del Tarajal, després de la tragèdia.

Rescat del cos d’una de les víctimes del Tarajal, després de la tragèdia. / ARXIU / EFE

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO
BARCELONA

Un any després de la tragèdia del Tarajal, on 15 immigrants van morir quan intentaven accedir nedant a la platja, la titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Ceuta, María del Carmen Serván, ha citat a declarar com a imputats 16 guàrdies civils per aclarir els fets. En l'escrit, la instructora que ha dirigit la investigació cita en tandes de quatre els comandaments i agents que aquell tràgic 6 de febrer del 2014 eren a l'espigó des d'on es van disparar pilotes de goma i pots de fum cap a la zona en què els immigrants intentaven nedar per arribar a la riba. Els primers guàrdies civils a declarar ho faran el 3 de març.

La decisió de la jutge es produeix després d'una llarga aturada en què es va haver de discutir quin tribunal tenia competències per seguir amb el cas. El Jutjat d'Instrucció número 6 de Ceuta es va inhibir en un primer moment al·legant que les morts s'havien produït en territori marroquí, concretament, en les seves aigües, encara que cinc cadàvers van ser trobats en costes espanyoles. Però l'Audiència Nacional li va tornar el cas el 29 de gener en una resolució firmada pel magistrat Fernando Andreu. Després de reprendre la causa, la primera decisió de la jutge va ser la imputació dels 16 guàrdies civils.

NOUS PROTOCOLS / Després de la tragèdia que va obligar la Guàrdia Civil ha modificar els seus protocols d'actuació en situacions semblants i que va forçar la prohibició d'utilitzar material antiavalots, pilotes de goma, contra immigrants a Ceuta i Melilla, diverses oenagés es van personar en el cas per denunciar un presumpte homicidi per imprudència. CEAR, la Coordinadora de Barris i Amnistia Internacional feia temps que lamentaven la dilació dels jutjats. Ara li toca decidir a la jutge si entén que hi va haver responsabilitat en l'actuació dels guàrdies civils i de quina manera va influir en la mort dels homes.

La tragèdia del Tarajal va posar en la picota el director de la Guàrdia Civil, Arsenio Fernández de Mesa, que en un primer moment va negar que s'hagués utilitzat material antiavalots contra els immigrants. Di-

versos vídeos el van desmentir després.

Notícies relacionades

Aquella matinada, uns 250 immigrants es van endinsar al mar als voltants del pas fronterer del Ta-

rajal, després d'haver-ho intentat sense èxit per terra. Quinze van morir i els 23 que van aconseguir arribar amb vida van ser tornats al Marroc.