PER LA Via MERCANTIL

340.000 euros per a la família d'un mort en l'accident de Spanair

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Un jutjat mercantil de Barcelona ha condemnat l'asseguradora Mapfre a indemnitzar amb 168.990 euros, més una quantitat igual en interessos, els familiars d'un noi que va morir en l'accident d'avió de Spanair que va tenir lloc l'agost del 2008 a l'aeroport madrileny de Barajas.

La sentència, segons l'advocat dels demandants, Fran Vasques, és la primera per la via mercantil que obliga a indemnitzar les víctimes de l'accident i estableix com a quantitat a pagar més del doble del que l'asseguradora oferia als familiars perquè no anessin als tribunals.

El Jutjat Mercantil número 8 de Barcelona condemna en la seva sentència a indemnitzar amb 168.990 euros els pares i la germana del mort -que ja van cobrar al cap de pocs mesos del sinistre els 25.000 euros que marca la llei- més els interessos legals incrementats, que des de l'any 2008 pujaven a 169.513 euros.

Per fixar aquestes quantitats, el jutge ha tingut en compte el barem indemnitzatori a víctimes d'accidents de trànsit, però només com a «criteri orientatiu», i les ha augmentat a l'entendre que els accidents aeris tenen «diferències significatives», ja que l'èxit de l'avió radica a ser «còmode, ràpid, segur i de molt baixa sinistralitat».

El juny del 2014, Mapfre va oferir a la família, que demanava 2,7 milions, la indemnització prevista per a accidents de trànsit incrementada en un 20%, que sumava 114.000 euros, quantitat que segons l'asseguradora en l'acte previ al judici es va elevar a 150.000.

Notícies relacionades

No obstant, el jutge ha resolt calcular la indemnització d'acord amb el barem dels accidents de trànsit més un 50%, a l'entendre que «la seguretat que ofereixen les companyies aèries a l'hora de promocionar els seus serveis, generant una gran confiança en el consumidor, trenca l'analogia amb el barem dels accidents de circulació».

La sentència considera que el sinistre va ser degut, com va establir la Comissió d'Investigació d'Accidents d'Aviació Civil, a la «conducta negligent dels pilots» i que no va ser un fet «ni imprevisible ni inevitable per a la companyia aèria, ja que es tracta d'un fet sota el seu control».