INTERVENCIÓ POLICIAL A PROP DE LA KASA DE LA MUNTANYA, EL 2 DE FEBRER PASSAT

La Urbana va acusar el 2014 Lanza de fer ostentació d'haver ferit l'agent

Els agents el van identificar i denunciar al parc Güell, però el jutge va desestimar l'acusació

«El teu company tampoc em va poder donar la mà», va dir a uns guàrdies, segons l'atestat policial

Fragment inicial de ’Ciutat morta’. / periodico

4
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / J. G. ALBALAT / BARCELONA

Mariana, la mare de Rodrigo Lanza Huidobro, relatava aquesta setmana a aquest diari que preferia tenir el seu fill lluny de Barcelona, perquè «molts guàrdies urbans el reconeixen, el retenen i temo que un dia li pugui passar alguna cosa». El 2 de febrer de l'any passat es va produir una d'aquestes identificacions. Ben entrada la matinada, dos guàrdies urbans de paisà van identificar quatre joves a prop de la Kasa de la Muntanya, immoble insígnia del moviment okupa de Barcelona, i entre ells hi havia Lanza. Els agents s'hi van presentar responent a la trucada d'un vigilant de seguretat del parc Güell que va denunciar que un grup de joves li havien llançat una pedra. A l'atestat policial, de tres pàgines, al qual ha tingut accés aquest diari, els urbans recorden que Lanza va ser condemnat per llançar una pedra que va deixar tetraplègic un agent el 2006. I afegeixen: «Va fer ostentació d'aquest incident, ja que va comunicar als agents que ell n'era l'autor». Seguidament, narren que al finalitzar l'actuació el noi «va fer el gest de voler donar la mà a un agent i, al no obtenir resposta, Lanza va dir rient 'El teu company [el ferit el 2006] tampoc em va poder donar la mà'». Els policies van denunciar llavors Lanza per «una falta de danys» i una «falta de respecte o desobediència lleu contra els agents», i aquell mateix dia van comunicar la denúncia al jutjat de guàrdia. El jutge la va desestimar a l'instant, ni tan sols va citar Lanza a declarar. Primer, la pedra no havia provocat cap mal. I segon, la falta de respecte no estava acreditada o justificada, segons el jutge.

«És tan absurd pensar que algú que fa nou anys que nega uns fets s'autoproclami ara que n'és l'autor. Però quina casualitat que va ser davant agents de la Guàrdia Urbana. Ni el van cridar per declarar, el jutge ho va desestimar directament perquè va entendre que allò no tenia cap sentit», va declarar ahir a la nit a aquest diari Gonzalo Boye, advocat de Lanza.

Els fets que recull l'atestat es van produir fa un any. Aquella parella de guàrdies urbans feien tasques de «vigilància», segons l'atestat, pels «actes incívics» atribuïts a persones vinculades a la Kasa de la Muntanya. El vigilant de seguretat del parc Güell va advertir als policies que uns joves li havien «llançat una pedra» i encara eren al recinte. Els agents narren que van arribar fins al grup de joves seguint les seves veus. I que aquests van explicar que havien estat en una festa a la Kasa de la Muntanya i que travessaven el parc per anar a una altra casa okupada. Els agents indiquen que el punt de llançament de la pedra es trobava «en la ruta» descrita pels joves.

Rodrigo Lanza viu actualment a Saragossa i manté amb Barcelona una complicada relació «d'amor i odi», segons va explicar dimecres a aquest diari. «També és una ciutat on he rebut un suport desmesurat i això pesa molt en la balança de les coses positives».

Va ser la seva mare la que el va animar a deixar la ciutat per evitar «més topades» amb els urbans. Segons aquell atestat, Lanza es va autoproclamar autor del llançament de la pedra que va lesionar greument l'urbà Juan José Salas. Un fet pel qual va ser jutjat i condemnat a cinc anys de presó i que sempre des del 2006 ha negat amb absoluta rotunditat.

Durant l'interrogatori policial, davant la magistrada Carmen García Martínez i a l'Audiència de Barcelona, Lanza sempre va negar haver llançat la pedra contra Salas. Va admetre que el 4 de febrer del 2006 a la matinada era al carrer de Sant Pere més Baix i que es va veure immers en la picabaralla. Tampoc va admetre cap responsabilitat, ni va voler mostrar cap mena de penediment durant els dos períodes en què va estar empresonat a Can Brians en compliment de la seva condemna.

Notícies relacionades

Durant l'estada a la presó, el seu lletrat per a assumptes penitenciaris, Jaume Asens, li va demanar en reiterades ocasions que admetés una certa responsabilitat o penediment per donar opció al fet que li concedissin algun permís. «No va acceptar mai cap privilegi penitenciari que estigués condicionat a un reconeixement de culpa. Mai», recorda Asens.

SUPORT CIUTADÀ / Rodrigo Lanza va tornar ahir a Saragossa per «descansar una mica» un cop passada una setmana intensa, després que dissabte passat el Canal 33 emetés el documental Ciutat Morta, que nega la versió oficial del 4-F. «El poc tros que hem caminat pel carrer, molta gent ens para per recolzar-nos», explicava la mare del noi, agafada al braç de Rodrigo.