110 PERSONES HAN PARTICIPAT EN L'OPERATIU

Rescatat l'espeleòleg espanyol que feia 12 dies que estava atrapat en una cova del Perú

Cecilio López Tercero va caure i va quedar ferit a 400 metres de profunditat

"El pitjor va ser els primers dies, sense ningú que em recolzés, no hi havia menjar i els dolors eren molt intensos", ha explicat a la televisió

Després de 12 dies ferit a l’interior d’una cova, per fi Cecilio López Tercero ha pogut veure la llum. / periodico

2
Es llegeix en minuts

 

L'espeleòleg espanyol Cecilio López Tercero va ser rescatat aquest dimarts de la cova a la selva peruana on va estar 12 dies després de tenir un accident durant una expedició del grup Espelokandil, i va ser traslladat en helicòpter fins a la ciutat de Chachapoyas, des d'on després ha estat evacuat a Lima.

López va ser extret a les 13.45 hora local (20:45 GMT) de la cova Intimachay (cova del Sol, en quítxua), al districte de Leymebamba, pertanyent a la regió Amazones, on el 18 de setembre va patir una caiguda que el va deixar ferit a 400 metres de profunditat.

En declaracions a América Televisión a l'avió de la Força Aèria Peruana en què va ser traslladat fins a Lima, López Tercero va afirmar que el pitjor "van ser els primers dies, sense ningú que el recolzés, no hi havia menjar i els dolors eren molt intensos".

L'espeleòleg espanyol va afegir que després ho va poder portar millor "quan han començat a venir els sanitaris i l'equip de suport".

UNA ROCA ES VA DESPLOMAR

López Tercero va explicar que l'accident es va produir quan estava explorant a la cova Intimachay, al districte de Leymebamba, en una zona de difícil accés de la regió selvàtica d'Amazones, i una roca es va desplomar i va caure d'esquena a terra "d'una altura d'uns quatre metres".

"Fa 22 anys que practico l'espeleologia --va afirmar-- i ha sigut el primer accident que he tingut, per desgràcia", i va afegir que l'espeleologia l'apassiona i que quan es recuperi seguirà i tornarà a Leymabamba perquè és un lloc que li encanta i la seva gent també.

L'espeleòleg va expressar el seu agraïment a la Força Aèria del Perú i a tots els peruans que han col·laborat en el rescat.

El rescatat va estar al voltant d'una hora i mitja en una carpa prop de l'entrada de la caverna mentre esperava l'arribada d'un helicòpter que el portés a Chachapoyas. L'aterratge de l'aparell es va endarrerir per les males condicions climatològiques de la zona.

Durant l'última setmana, Cecilio López va rebre assistència sanitària d'una metge i una infermera que el van acompanyar des del punt on va caure i li van subministrar aliments energètics i calmants per mitigar el dolor de les seves lesions.

GRAN EQUIP DE RESCAT

En l'equip de rescat hi han participat al voltant de 70 espeleòlegs espanyols, a més d'altres experts d'Itàlia, França i Mèxic, i uns 40 militars i bombers peruans.

Una vegada que es va concretar l'extracció de la cova, els espeleòlegs que van participar en el rescat van celebrar l'èxit de l'operació, dirigida per Luis Díaz, del grup d'Espeleosocorro de Madrid, i coordinat pel coronel Edgar Ortega, de l'Institut de Defensa Civil (Indeci) del Perú.

Notícies relacionades

"Està demacrat per tots els dies que ha passat a la cova, però anímicament està molt bé", va assegurar el propietari de la finca on hi ha la cova, Javier Farje, amic i guia de l'expedició en què es va accidentar López.

El rescatat va agrair a Farje i als seus coneguts tot l'esforç fet en una operació que va exigir un complex sistema de cordes, politges i ancoratges per evitar els accidents i les gorges de la cavitat al llarg d'un recorregut de 2.000 metres.