PLA FINS AL 2020

La Caixa i la Fundació Gates s'alien per eliminar la malària al sud de Moçambic

Aportaran 10 milions al llarg de cinc anys, la meitat cada entitat

2
Es llegeix en minuts

L'Obra Social La Caixa i la Fundació Bill & Melinda Gates s'han aliat per eliminar abans del 2020 la malària al sud de Moçambic, on es concentren més del 80% dels casos i moren 18.000 persones cada any, a través d'un projecte de cinc anys finançat amb 10 milions d'euros, cinc cada entitat.

L'aliança ha estat presentada aquest dilluns en roda de premsa pel director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró; el president del Programa de Desenvolupament Global de la Fundació Bill & Melinda Gates, Christopher Ellias, i el director de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Pedro Alonso, amb el suport del president de CaixaBank, Isidre Fainé, que els ha acompanyat a l'inici però s'ha absentat posteriorment per compromisos laborals.

Alonso ha concretat que la iniciativa "atacarà el greu problema de la malària des de diferents angles": s'acabarà amb els mosquits mitjançant mosquiteres ruixades d'insecticida i es fumigaran els domicilis, es tractaran individus sense símptomes però portadors del paràsit per evitar que la malaltia se segueixi propagant i es millorarà el sistema sanitari del país.

Ha destacat que es tractaran els malalts amb fàrmacs ja implantats i altres de nous --"utilitzar vacunes és una cosa que no es preveu a curt termini"--, encara que l'estratègia se centrarà especialment en individus que no tenen símptomes però sí que estan infectats i propaguen la malaltia.

També es monitoritzarà el seguiment dels pacients a través dels metges, que cada divendres informaran amb el seu telèfon mòbil dels nous casos registrats a la seva zona d'influència l'última setmana: "Dilluns ja enviarem tot el que es necessita per tractar-los i evitar que segueixin morint persones i que la malaltia se segueixi propagant".

La novetat d'aquesta aliança és que "abans s'impulsaven plans per controlar la malaltia i ara s'ha creat una estratègia per eliminar-la per sempre", ha dit Alonso, que ha destacat que es tracta d'una de les intervencions més eficaces que es podien idear.

A més del sud de Moçambic, l'aliança també reforçarà els programes contra la malària en vuit països del sud de l'Àfrica: "Salvarem vides amb una iniciativa pionera a la qual segur que se sumaran més entitats per aconseguir acabar amb aquesta malaltia a tot el món a llarg termini".

COMPLIR UN SOMNI

El director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, ha dit que l'eliminació de la malària és "un somni, encara que cada vegada més possible i real", i ha afegit que preservar la salut de tots els ciutadans és una de les prioritats de l'entitat.

Notícies relacionades

Ha destacat que la malària causa més de 600.000 morts cada any a tot el món, i ha lamentat que es tracta d'"una de les malalties que provoca més patiment, especialment en nens menors de cinc anys i dones embarassades".

Per la seva part, Ellias ha destacat que el projecte és "molt ambiciós", i ha dit que comptarà amb l'aliança del govern i les institucions de Moçambic com a actors principals per portar a terme la iniciativa.