MÉS DE 50 ANYS DE RECLAMACIONS

Condemnada la farmacèutica de la talidomida

Grünenthal haurà de pagar 20.000 € per punt d'invalidesa per nadons malformats

Una afectada per la talidomida, durant la vista judicial, a Madrid.

Una afectada per la talidomida, durant la vista judicial, a Madrid. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS
BARCELONA

Després de més de mig segle de protestes, la justícia espanyola va donar ahir la raó als afectats per la talidomida, el medicament que es receptava a embarassades per pal·liar les nàusees i que va causar greus malformacions als fetus a les dècades dels 50 i 60. La jutge va dictaminar que la farmacèutica alemanya Grünenthal, fabricant del compost, va tenir un comportament «negligent», ja que va mantenir la seva distribució tot i conèixer els «efectes nocius» que comportava.

La sentència estima parcialment la demanda de l'Associació de Víctimes de la Talidomida a Espanya (Avite) i condemna l'empresa a pagar 20.000 euros per cada punt percentual de minusvalidesa que tingui cada afectat, segons el barem de l'Administració. La senteència no és ferma i  l'empresa el pot recórrer.

La resolució judicial deixa «satisfets» els membres de l'associació, en paraules del seu vicepresident, Rafael Basterrechea. «És una sentència històrica, perquè és el primer cop que es condemna aquesta farmacèutica a tot el món», va explicar Basterrechea. No obstant, l'èxit també té la seva interpretació negativa, la de la «falta de suport per part de les autoritats» espanyoles, explica el dirigent. «En el mig centenar de països en els quals hi ha casos, els afectats han rebut més suport, fins al punt que la farmacèutica es va avenir a arribar a pactes per evitar anar a judici», afegeix.

L'EMPRESA EN DISCREPA / La sentència condemna la companyia a pagar els interessos legals des de la data d'interposició de la demanda. La batalla judicial va començar quan el Govern va establir ajudes per a 23 víctimes, que van rebutjar i van formalitzar una denúncia contra Grünenthal per atemptat farmacològic. El 14 d'octubre  es va celebrar el judici, en què 186 afectats van reclamar 204 milions d'euros (gairebé 1,3 milions per persona).

Notícies relacionades

Grünenthal va dir que la sentència atén les reclamacions de menys de 20 persones i rebutja les altres reclamacions. La companyia va declarar que no comparteix «els arguments de la sentència», i que procedirà a analitzar-la amb més detall per decidir les accions que consideri més apropiades Els efectes secundaris de la talidomida han afectat unes 3.000 persones a Espanya -de les quals viuen un miler- i unes 15.000 a tot el món.

Basterrechea va avançar que seguirà la pugna d'Avite per al cobrament de pensions, «com es reconeix en altres països». «És vergonyós que la justícia marqui el camí a les autoritats després de tants anys». I es va mostrar pessimista sobre una hipotètica disculpa de Grüenthal, de la qual té «pocs dubtes» que recorrerà la sentència.