Ester Quintana: "No n'hi ha prou amb les pilotes, s'han de vetar els altres projectils"

"No em sento derrotada, ni menys persona per no tenir un ull. Lluito perquè el que jo he viscut no li torni a passar a ningú més"

Entrevista a Esther Quintana / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / Barcelona

A només dues setmanes que es compleixi un any d'aquella fatídica nit de la vaga general que un projectil presumptament llançat pels mossos li va rebentar l'ull esquerre, Ester Quintana apareix refeta. Ja no hi ha llàgrimes, ni mans tremoloses. Aquella dona destrossada ha donat pas a una persona que mostra serenitat i compromís amb la lluita contra les pilotes de goma dels antiavalots.

--¿Com ha canviat Ester Quintana en aquests 12 mesos?

--Segueixo sent la mateixa. Abans participava molt en el moviment cultural del meu barri; ara, segueixo participant més en una lluita que m'implica a mi mateixa i que és pel final de les pilotes de goma. Jo em sento bé, satisfeta de com estic afrontant la vida, de com m'estic reposant d'aquest cop. No em sento derrotada, ni menys persona per no tenir un ull. Lluito perquè el que jo he viscut no li torni a passar a ningú més.

--¿Ha quedat enrere el paper de víctima?

--Sí. L'estona de víctima ha de passar. No pots estar victimitzada tota la teva vida. Cal treballar perquè les coses canviïn i que el que t'ha passat a tu no li passi a ningú més.

--En una entrevista anterior amb aquest diari, va dir que el seu somni era ser l'última víctima de les pilotes de goma. Interior ha anunciat la retirada d'aquests projectils. ¿Què va sentir quan va sentir la notícia?

--Que havíem fet un gran pas. Però la votació a la Comissió d'Ordre Públic del Parlament no és fins demà i després ha de ser ratificat en el ple. Fins que no vegi que les pilotes són reemplaçades, i no per altres projectils o canons d'aigua, no cantaré victòria.

--¿No en té prou de substituir les boles de gomes per bales viscoelàstiques?

Notícies relacionades

--Jo no vull que les substitueixin per cap mena de projectils. ¿I si el que em va impactar a mi va ser una viscoelàstica? No val reemplaçar una arma lesiva per una altra de també lesiva. Segueixen disparant als ciutadans. No és admissible.

>>Llegiu l'entrevista completa amb Ester Quintana sobre les pilotes de goma i l'actuació dels Mossos a e-Periódico.