Identitat, lleialtat i complicitat

El repàs dels editorials del diari reflecteix els canvis socials, però el compromís amb els valors bàsics s'ha mantingut inalterable

1
Es llegeix en minuts
Enric Sala
Enric Sala

Periodista

ver +

Trenta-cinc anys donen per a molt en un cos dinàmic per naturalesa com és un diari, i per això pocs aspectes formals manté avui EL PERIÓDICO respecte al 1978. El diari ha evolucionat alhora que la societat -és a dir, els lectors-, i això es nota de forma meridiana tant en la selecció com en la presentació de la informació. En canvi, no és una rèmora sinó un gran actiu haver mantingut fidelitat als valors de referència fundacionals. El diari se sent particularment satisfet de defensar avui els mateixos principis i les mateixes conviccions que en el moment de la seva creació, sense que la seva línia editorial hagi experimentat vaivens i oscil·lacions. El compromís amb els valors de la democràcia i els drets humans, el respecte a la diversitat de creences polítiques i religioses i la sintonia amb els interessos de la majoria eren presents el 1978 i hi continuen sent presents actualment. Els editorials, on es reflecteix la presa de posició del diari, han mantingut una línia de coherència amb aquestes senyes d'identitat, cosa que ha significat lleialtat amb els lectors i, recíprocament, la complicitat d'aquests amb el diari.

Des del ¡¡Visca la Constitució!! que va veure la llum a la portada quan Tejero i els seus sequaços encara tenien en suspens Espanya fins al Guardiola, llegenda del dia de l'adéu d'un entrenador incomparable, els editorials d'EL PERIÓDICO han procurat guiar-se en tot moment per la reflexió i la ponderació però sense defugir el compromís. Alegria, il·lusió, decepció, esperança, escepticisme, felicitat, dolor, satisfacció, frustració... Tota la  gamma de sentiments humans ha tingut cabuda en 35 anys d'editorials. El que interessa als lectors és el que interessa al diari. I això val per a la informació, però també, i molt, per a l'opinió.