Una marea verda contra el trilingüisme de Bauzá inunda les capitals balears

Més de 90.000 persones participen en la mobilització més gran de la història a les illes

Multitudinari suport a la vaga indefinida dels docents contra la política educativa del Govern autonòmic

Participants en la manifestació de Palma.

Participants en la manifestació de Palma. / ENRIQUE CALVO (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Balears han viscut aquest diumenge  la manifestació més multitudinària de la seva història per protestar contra les retallades de l'educació i la imposició del trilingüisme des del Govern de José Ramón Bauzá. “Som una marea verda, un tsunami tranquil”, van repetir diverses vegades des de l'escenari davant les més de 90.000 persones que van col·lapsar el recorregut a Palma, sense que es registrés cap incident. La xifra de participació la va donar el departament de Matemàtiques de la Universitat de les Illes Balears, seguint un mètode científic de còmput.

La manifestació ha sortit 15 minuts abans del previst perquè el punt de sortida, la plaça d'Espanya, ja estava ple a vessar de famílies, estudiants, docents i ciutadania en general, la immensa majoria vestida de verd. La marxa verda ha començat abans de les sis de la tarda i a les nou del vespre tocades seguia entrant gent al punt final, la plaça de la Reina. També s'han celebrat massives manifestacions a Menorca, Eivissa i Formentera, amb 10.000, 8.000 i 500 manifestants, respectivament.

“Bauzá insulta, coacciona i, sobretot menteix perquè això no estava en el seu programa electoral”, s'ha denunciat des de l'escenari, davant una multitud que demanava la dimissió del president balear, per les seves “maneres autoritàries”. Una estudiant i un docent han pres la paraula per demanar seny al Govern, i més respecte davant el seu representants en les negociacions. “Li demanem que tinguin l'amabilitat de tractar-nos bé, d'escoltar-nos, de no enredar-nos”, van clamar davant la multitud concentrada, que va xiular amb especial intensitat quan es van recordar declaracions d'alguns diputats del PP han demanat que es retiri la custòdia als pares que no portin els fills al col·legi i que consideren que "el més positiu d'aquesta vaga és que se sabran amb noms i cognoms qui són".

"Després d'això, Bauzá o rectifica o se'n va", ha declarat Biel Caldentey, secretari general de l'STEI -i, sindicat majoritari del sector educatiu, mentre que el president de la Confederació de Pares i Mares d'Alumnes, Jaume Ribas, ha apuntat que "s'ha desautoritzat absolutament la política de Bauzá". "És la resposta lliure i responsable davant un decret innoble i injust", ha sostingut Jaume Mateu, de l'Obra Cultural Balear. Avui s'inicia la tercera setmana de vaga indefinida i prossegueixen les negociacions, amb les posicions molt distants.

ERC I ÒMNIUM

La marxa ha comptat amb la presència dels diputats d'ERC al Congrés Alfred Bosch i Joan Tardà, i el diputat republicà al Parlament Oriol Amorós, a més de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.

Notícies relacionades

Bosch ha assenyalat a través de Twitter que es trobava feliç que "tot un poble surti en defensa de les seves escoles i el seu futur", mentre que Amorós ha qualificat la marxa d'"històrica" i Tardà ha considerat "impressionant" la resposta de les Balears al TIL.

La protesta ha tingut la seva rèplica a Barcelona, on entitats de la comunitat educativa han omplert la plaça de Sant Jaume amb la participació d'unes 1.500 persones.