Associacions de dones protesten pel "biaix ideològic" del comitè de bioètica

La ministra de Sanitat presideix aquest dimarts la sessió constitutiva de l'organisme, que ha renovat els seus membres

2
Es llegeix en minuts

Diversesassociacions de doneshan lamentat el "biaix ideològic" del nouComitè Espanyol de Bioètica, que afronta aquest dimarts la seva primera reunió i al qual aquestes agrupacions desitgen el millor, malgrat no agradar-los ni la seva composició (10 homes i dues dones) ni la seva ideologia: "antirespecte" dels drets femenins.

Yolanda Besteiro, presidenta de la Federació Espanyola de Dones Progressistes, va expressar la seva "preocupació" pel fet que hi hagi només dues dones en un òrgan les decisions del qual afecten, en molts casos, els drets femenins, com perquè els membres que l'integren tinguin un "perfil o caràcter d'antirespecte dels drets de les dones".

Ángela Cerrillo, presidenta de l'Associació de Dones Juristes Themis, va declarar que no és "adequat que no hi hagi participació substancial de dones" en l'esmentat comitè, on, va dir, el seu paper és "decisiu". Ana María Pérez, de la Federació d'Associacions de Dones Separades i Divorciades, va indicar també que el nou comitè neix amb un "biaix ideològic, el de la manipulació de les institucions", i que "és una ombra del que era".

Per Pérez, l'òrgan és "una mentida més" del poder, que "no esborra institucions, però les buida de contingut", cosa que fa que tinguin un caràcter merament "decoratiu".

Emetre informes sobre implicacions ètiques i socials

El Comitè Espanyol de Bioètica està format per quatre catedràtics, dos metges, cinc professors universitaris i un fiscal, i la seva missió és la d'emetre informes, fer propostes i redactar recomanacions sobre assumptes amb implicacions ètiques i socials, dirigides als poders públics d'àmbit estatal i regional.

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, presidirà aquest dimarts la reunió per elegir el president de la institució. Del primer mandat continuen César Nombela, recentment nomenat rector de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP); Carlos Alonso Bedate, llicenciat en Filosofia i investigador del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC); i Carlos Romeo Casabona, catedràtic de Dret Penal a la Universitat del País Basc.

Per les comunitats autònomes són membres Nicolás Jouve de la Barreda, catedràtic de Genètica de la Universitat d'Alcalá de Henares (UAH) i president de l'Associació d'Investigadors i Professionals per la Vida Humana (CiViCa); Vicente Bellver, professor de Filosofia del Dret de la Universitat de València; Federico Montalvo, professor de Dret constitucional de la Facultat de Dret (ICADE) de la Universitat Pontifícia Comillas; Manuel de los Reyes, metge especialista en Cardiologia i expresident de l'Associació de Bioètica Fonamental i Clínica; i Pablo Ignacio Fernández Muñiz, metge de l'Hospital San Agustín d'Avilés (Astúries).

Quatre anys de mandat

El mateix Ministeri de Sanitat ha decidit, a més de mantenir Nombela, nomenar per a aques òrgan María Teresa López López, directora de la Càtedra Extraordinària de Polítiques de Família AFA-UCM a la Universitat Complutense de Madrid, i José Miguel Serrano Ruiz-Calderón, professor titular de Filosofia del Dret de la Universitat Complutense.

Notícies relacionades

També formaran part del Comitè de Bioètica Fidel Cadena Serrano, fiscal del Tribunal Suprem, a petició del Ministeri de Justícia; i Natalia López Moratalla, professora de Bioquímica de la Universitat de Navarra, a proposta del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

Aquests 12 membres estaran en el seu càrrec durant els pròxims quatre anys i, tret dels que ja han renovat el càrrec, els altres podran repetir mandat una vegada més.