Una associació demana a la RAE esborrar expressions com "treballar com un negre"

Artistes i escriptors uruguaians recullen firmes a través d'una campanya que es promociona a Youtube

Petició per a la RAE. / periodico

1
Es llegeix en minuts

Una associació uruguaiana ha emprès una campanya per recollir firmes i exigir-li a laRAE que retiri del diccionari expressions "discriminatòries" i "anacròniques" com"treballar com un negre". De moment, la Casa de la Cultura Afrouruguaya ja ha aconseguit més de 26.500 adhesions en forma de firmes electròniques al llocborremoselracismodellenguaje.com, i el vídeo amb escriptors, artistes i actors que participen en aquesta petició lèxica ja ha estat vist per més de 15.000 internautes des que es va penjar a Youtube, fa tres dies.

"Senyors de la Real Academia Española, de la nostra més alta consideració". Datada el 2013, a la ciutat de Montevideo, així comença la carta oberta a la RAE, un senzill i breu text que busca la rúbrica de tots els que estiguin d'acord a eliminar expressions com "treballa com un negre".

Passat de submissió

I afegeix: "En el nostre llenguatge quotidià existeixen expressions que poden tenir un ús discriminatori, una d'elles apareix en el diccionari: 'treballar com un negre'. Això evoca a un passat de submissió que no s'hauria de repetir per a cap ésser humà.

Notícies relacionades

"Els sol·licitem revisar la permanència d'aquesta expressió al diccionari. Nosaltres, al seu torn, ens comprometem a esborrar tota expressió discriminatòria de les nostres places, canxes, escoles i --sobretot-- de les nostres cases".

La carta va acompanyada d'un anunci de televisió que ja s'emet a l'Uruguai.